Îmi place să spun că de casă trebuie să avem grijă ca de corp, căci relația este pe termen lung. Așa cum ne îngrijim să avem o alimentație cât mai bună și încercăm să facem mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, la fel trebuie să ne luăm angajamentul și față de locuința noastră să fie curată și ordonată.
Din tot ce am studiat până în prezent despre organizarea vieții, a casei, a biroului, am constatat că invariabil există o legătură între ordine și obiceiuri sănătoase. Impactul este evident pe plan fizic și psihic. În lista de mai jos, pe care am compus-o în urma experienței directe cu clienți, dar și din interacțiunea de pe grup, sunt câțiva numitori comuni ai oamenilor ordonați.
Nr. 1
Atribuie locuri-casă pentru fiecare obiect deținut. Eu o numesc regula de aur a organizării. Atunci când știm unde găsim și unde lăsăm lucrurile avute în posesie situația se simplifică semnificativ.
Nr. 2
Zilnic își fac patul. Este primul proiect asumat al zilei ce poate fi dus cu succes la capăt de oricine. Chiar și din bifarea unor rutine de acest fel vine motivația pentru rezolvarea celorlalte task-uri. One done, N to go! 😉
Nr. 3
Își pun hainele în coșul de rufe imediat ce au decis că nu le mai poartă. Efortul este minim, nu ca în cazul hainelor ce mai pot fi purtate și care trebuie aerisite, împăturite, puse pe umeraș… Oamenii ordonați nu își încărcă spațiul cu lucruri care știu că sporesc dezordinea doar pentru că nu sunt puse unde trebuie.
Nr. 4
Așează la locul lor îmbrăcămintea ce mai poate fi îmbrăcată imediat ce ajung acasă. La fel și încălțămintea și accesoriile. Când energia lipsește apelează la raftul dezordinii.
Nr. 5
Lasă baia curată după fiecare utilizare. Baia este primul și ultimul loc pe care îl vedem și pe care îl folosim în decursul unei zile. Deprinderea acestui obicei contribuie la o mai bună gestionare a timpului. Dacă prosoapele sunt curate și uscate, iar produsele de igienă personală și cosmeticele sunt la îndemână, reușim să plecăm mai repede de acasă și să ne pregătim mai ușor de culcare.
Casa trebuie să fie în acord cu personalitatea și cu stilul de viață îmbrățișat. Pentru a fi cât mai organizat(ă), înconjoară-te de lucruri care îți plac, îți sunt utile și îți aduc bucurie. De regulă, oamenii ordonați au puține posesiuni, dar de calitate!
Nr. 6
Nu amână prea mult sarcinile casnice. Nu toți suntem fani ai curățeniei, ai gătitului ori ai călcatului, dar trebuie să le facem! Așa că o planificare a acestor activități ne ajută să nu ajungem în punctul în care ne simțim copleșiți. Uite câteva idei de planuri zilnice, săptămânale, lunare, trimestriale și anuale de curățenie.
Nr. 7
Cuplează câte 2-3 activități. (1) pornesc mașina de spălat rufe în timp ce dau cu aspiratorul, gătesc sau fac curățenie; (2) calcă sau spală vasele în timp ce urmăresc emisiunea preferată; (3) lasă mașina de spălat vase să își facă treaba peste noapte, astfel încât la micul-dejun să fie mereu toată vesela curată; (4) între reprizele de gătit profită de timp și fă curat în bucătărie etc. Sunt doar câteva exemple!
Nr. 8
Alcătuiesc un meniu săptămânal. Stabilesc ce vor mânca pe parcursul mai multor zile în acord cu proviziile deținute sau cu cele pe care urmează să le facă. Știind ce ingrediente folosesc și în ce cantități le consumă reduc considerabil risipa alimentară. (Poate ți-ar plăcea să citești și acest articol despre pașii alcătuirii planului alimentar)
Nr. 9
Fac liste de cumpărături. Treaba asta reduce drumurile la hypermarket. Un aspect sustenabil dacă te gândești că nu folosești mașina de 7 ori pe săptămână pentru ceva ce puteai să rezolvi dintr-un singur drum. Bifează astfel și aspecte ce țin de organizarea pe plan personal (gestionarea eficientă a timpului și a banilor).
Nr. 10
Își fac o agendă săptămânală. Atunci când ne propunem anumite lucruri avem șanse mai mari să le realizăm. Ex.: luni mă duc la sală, miercuri la cumpărături, sâmbătă ies la picnic, duminică fac ordine în casă. Sunt setate în minte, există un plan! Oamenii ordonați nu se bazează pe faptul că în fiecare dimineață se trezesc cu chef sau cu inspirație.
–
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.