Home BIROU 10 obiceiuri ale oamenilor ordonați

Îmi place să spun că de casă trebuie să avem grijă ca de corp, căci relația este pe termen lung. Așa cum ne îngrijim să avem o alimentație cât mai bună și ne preocupăm să facem sport regulat, la fel trebuie să ne luăm angajamentul și față de locuința noastră să fie curată și ordonată.

Din tot ce am studiat până în prezent despre organizarea vieții, casei, biroului, am constatat că invariabil există o legătură între ordine și obiceiuri sănătoase. Impactul este evident pe plan fizic și psihic. În lista de mai jos sunt câțiva numitori comuni identificați.

Nr. 1

Atribuie locuri-casă pentru fiecare obiect deținut. Eu numesc asta regula de aur a organizării. Atunci când știi unde găsești și unde lași lucrurile avute în posesie, situația se simplifică semnificativ.

Nr. 2

Își fac patul în fiecare zi. Privește activitatea ca pe primul proiect al zilei, pe care ți-l asumi și pe care îl duci la bun sfârșit cu succes. Ai finalizat ceva pe ziua respectivă încă dinainte de a pleca de acasă. One done, N to go!

Nr. 3

Își pun hainele în coșul de rufe imediat ce au decis că nu le mai poartă. Nu ai de ce să suprapopulezi spațiul cu lucruri care știi clar că generează doar dezordine dacă nu sunt puse unde trebuie. În plus, efortul este minim, nu ca în cazul hainelor ce mai pot fi purtate și care implică aerisire, împăturire, punere pe umeraș

Nr. 4

Așează la locul lor hainele ce mai pot fi îmbrăcate imediat ce le dezbracă. Lasă lucrurile la aerisit câteva minute înainte de a le pune în dulap. Dacă nu ai energie pentru asta zi de zi, îți recomand să faci un raft al dezordinii.

Nr. 5

Lasă baia curată după fiecare utilizare. Este primul și ultimul loc pe care îl vezi zilnic. Ai nevoie să deprinzi acest obicei mai ales pentru o mai bună gestionare a timpului dimineața, dacă vrei să pleci la birou în tihnă și nicidecum transpirat(ă) și nervos/nervoasă că nu ai găsit accesoriul perfect sau un obiect extrem de important în economia acelei zile.


Casa trebuie să fie în acord cu personalitatea și cu stilul de viață îmbrățișat. Pentru a fi cât mai organizat(ă), înconjoară-te doar de acele lucruri care îți plac, îți sunt utile și îți aduc bucurie. De regulă, oamenii ordonați au puține posesiuni, dar de calitate!


Nr. 6

Nu amână prea mult sarcinile casnice. Nu toți suntem fani ai curățeniei, ai gătitului ori ai călcatului, dar trebuie să le facem! Așa că o planificare a acestor activități ne ajută să nu ajungem în punctul în care ne simțim copleșiți. Uite idei de planuri zilnice, săptămânale, lunare, trimestriale și anuale de curățenie de care te-ai putea ține.

Nr. 7

Cuplează câte 2-3 activități. Să îți dau câteva exemple clasice: (1) pornește mașina de spălat rufe în timp ce dai cu aspiratorul, gătești sau faci curățenie; (2) calcă sau spală vasele în timp ce te uiți la emisiunea preferată; (3) lasă mașina de spălat vase să își facă treaba peste noapte, cât tu dormi, astfel încât la micul-dejun să ai mereu toată vesela curată; (4) între reprizele de gătit profită de timp și fă curat în bucătărie etc.

Nr. 8

Alcătuiesc un meniu săptămânal. Mie nu prea îmi iese bine treaba asta încă, dar sper ca în timp să reușesc să planific mai bine meniul familie. Totuși, anticipez 2-3 feluri de mâncare principale astfel încât să știu de ce provizii avem nevoie.

Nr. 9

Fac liste de cumpărături. Treaba asta te ajută să reduci drumurile la hypermarket. Un aspect sustenabil dacă te gândești că nu folosești mașina de 7 ori pe săptămână pentru ceva ce puteai să rezolvi dintr-un singur drum. Să mai zic de gestionarea eficientă a timpului și a banilor? Bifăm astfel și aspecte ce țin de organizarea pe plan personal.

Nr. 10

Își fac o agendă săptămânală. Atunci când îți propui să faci anumite lucruri, ai șanse mai mari să le realizezi. Gen, luni mă duc la sală, miercuri la cumpărături, sâmbătă ies la picnic, duminică fac ordine în casă. Ți le-ai setat în minte, ai un plan. Nu te baza că în fiecare dimineață te trezești cu chef sau inspirație.

Sper că ceea ce ai citit ți-a fost util și vei distribui mai departe. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Tot pe Facebook găsești și vestitul grup cu idei de organizare în care te invit. Și dacă ți se pare interesant canalul de Youtube, ne bucurăm să te avem și acolo alături de noi.

Articole recomandate