Home SUSTENABILITATE + DIY 10 obiceiuri sustenabile pe care mi le-am educat

Revin aici cu un articol pe care l-am scris mai demult pe blogul personal despre obiceiuri sustenabile simple, pe care mi le-am educat în timp.

În 2016, am descoperit EFdeN, un ONG fantastic, cu scop educațional, format din studenți și absolvenți ai facultăților de construcții, instalații și arhitectură, ce a construit mai multe locuințe verzi cu care au câștigat competiții internaționale. Urmărindu-i am învățat multe lucruri interesante.

Trăiesc mai sustenabil pentru că sunt mai conștientă de acțiunile mele și de impactul lor pe termen lung. Nu este vorba doar despre câte deșeuri produc sau cât de puțin plastic mai folosesc. Este o chestiune de state of mind!

Să nu arunci gunoi pe stradă este o chestiune de educație. Să îl colectezi și să îl reciclezi selectiv este o chestiune de responsabilitate și de sustenabilitate. Dacă partea de reciclare nu îți aparține în totalitate, felul în care aruncăm la coș ceea ce nu mai utilizăm ține doar de noi. Nu îmi spune că degeaba le pui separat că la tomberon tot împreună ajung. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi, iar obiceiurile bune trebuie cultivate. E ca și când ai zice că nu îți faci patul dimineața că seara te culci iar în el. 🙂

Uite, spre exemplu, cum poți recicla corpuri de iluminat. În aceeași notă, electrocasnicele uzate, cablurile și bateriile pot fi duse la punctele speciale de colectare din magazinele de bricolaj sau din cele de electrice și electronice.

Odată ce mi-am educat obiceiurile despre care îți voi vorbi mai jos, am înțeles că nu este greu să trăiești într-o manieră sustenabilă. Este vorba doar de învățarea modului corect de a face lucrurile.

Nr. 1

Încerc să nu las în priză cabluri sau electrocasnice nefolosite. Sau le las în prelungitoare cu buton de unde le închid când nu le folosesc. Tot ce rămâne în priză generează un consum.

Nr. 2

Colectez selectiv: un coș pentru gunoi menajer, unul pentru deșeuri (ambalaje din plastic, carton, sticlă). Este entry level, dar mult mai bine decât toate în același sac.

Nr. 3

Încerc să folosesc cât mai mult lumina naturală. Laptopul de pe care scriu pe blog este fix lângă fereastră. Când vine vorba de alimentat, o fac de fiecare dată când ajunge la 10%. Obiceiul acesta este sănătos și pentru baterie, a cărei durată de viața se menține astfel în parametri optimi. Dacă ar sta tot timpul în priză, s-ar uza mai rapid.

Nr. 4

De cele mai multe ori fac duș, nu baie în cadă. Am citit la un moment dat că timpul optim pentru un duș este de 4 minute, altfel se consideră risipă de apă. Totuși nu am renunțat complet la plăcerea băilor cu săruri și uleiuri parfumate și nici nu îmi propun.

Nr. 5

Când mă spăl de dinți nu las apa să curgă în timpul periajului. O periuță electrică are program și de 2-3 minute.

Nr. 6

Nu pornesc mașina de spălat vase sau rufe dacă nu este la capacitate de cel puțin 80-90%. Oricum ele au un consum optim de apă și energie în astfel de condiții.

Nr. 7

În cazul în care nu am un prosop la îndemână, folosesc maxim un șervețel pentru a mă șterge de apă pe mâini. Dacă după ce te-ai spălat scuturi mâinile de 20 de ori, nici tu nu vei mai avea nevoie de mai mult de o singură bucată de hârtie.

Nr. 8

Încerc să fac cumpărături o dată, de două ori pe săptămână și să nu folosesc mașina pentru a merge la hypermarket pentru un număr mic de produse.

Nr. 9

Am grijă să nu cumpăr dubluri sau mai mult decât putem consuma, pentru a reduce și mai mult cantitatea de mâncare ce se strică și ajunge la gunoi.

Nr. 10

Nu achiziționez haine la impuls, fac shopping doar când știu că am nevoie cu adevărat de ceva.


Poate ți-ar mai plăcea să citești și:


Ție cum ți se par toate cele de mai sus? Sper că simple! Ca în orice situație, nu îți propune schimbări bruște. Implementate treptat, lucrurile devin mai ușor obișnuințe.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Și hai și în grupul cu idei de organizare unde poți obține soluții adaptate stilului tău de viață.

Articole recomandate