Home CASA Alcătuirea planului alimentar. Sfaturi de organizare + VIDEO Review Airfryer Philips

Alcătuirea planului alimentar. Sfaturi de organizare + VIDEO Review Airfryer Philips

Planificarea alimentară implică stabilirea în avans a felurilor de mâncare pe care le vom consuma pe parcursul mai multor zile consecutive. Poate fi o săptămână întreagă, dar ca specialist în soluții de organizare, îți recomand să începi cu 2-3 zile și să extinzi treptat, pe măsură ce alcătuirea meniului devine o rutină. Compune felurile de mâncare în funcție de alimentele pe care le ai în frigider și în cămară. Dacă lipsește un ingredient, pune-l pe lista de cumpărături.

Planificarea meselor ne ajută să economisim timp și bani, dar și să mâncăm mai sănătos și să reducem risipa de alimente. În plus, un meniu alcătuit împreună cu toți membrii familiei ne scapă de discuții de genul ”Noi ce mâncăm azi?” sau ”Eu nu vreau să mănânc asta!”. Planificarea meselor este o responsabilitate comună, nu este o sarcină ce îi revine doar unuia dintre adulții casei.


Pont de organizare:

Puneți planner-ul pe care notați meniul următoarelor zile în bucătărie, la vedere. Poate fi pe frigider sau pe un board montat pe perete. În felul acesta, întreaga familie știe ce urmează să gătiți. Stabiliți meniul pentru luni și marți, apoi adăugați treptat ideile ce vă vin pentru restul săptămânii. Aveți inspirație pentru micul-dejun, completați această secțiune. Aveți provizii pentru cină, puneți variantele în tabelul.


Planificăm mai ușor mesele familiei noastre dacă urmăm și acești pași:

Realizați un inventar al proviziilor. Înainte de a începe alcătuirea meniului, verificați proviziile din frigider, congelator și cămară. Vedeți ce are termen de expirare în perioada următoare și gândiți rețete care să includă acele ingrediente. Reduceți astfel risipa alimentară și economisiți bani.

Alegeți rețetele pe gustul tuturor. Compuneți rețete în funcție de provizii, dar și de preferințe. Ingredientele care vă lipsesc din casă, puneți-le pe lista de cumpărături.

Stabiliți numărul de porții. Poate sunt feluri de mâncare mai spornice, așa cum sunt supele și ciorbele, care se pot consuma în mai multe zile consecutive. Ori, poate sunt restricții alimentare pentru unii membri ai familiei și trebuie să gătiți porții atent cântărite. Indiferent de motiv, controlul porțiile ne ajută să avem o dietă echilibrată fie că ținem sau nu regim.

Alcătuiți o listă de cumpărături. Lista nu doar că ne ajută să completăm meniul dorit, dar ne dă direcție când ieșim la cumpărături. Vom merge la raioanele dedicate și vom cumpăra exact ce ne trebuie și cât ne trebuie. O dovadă în plus de eficiență și de organizare a timpului și a finanțelor personale.

Pe lista de cumpărături se pot găsi și alimente cu termen de valabilitate extins, cum sunt conservele sau produsele congelate, dar și produse de tip ready meals, care se gătesc rapid și sunt de mare folos în zilele în care avem programul încărcat. Atunci când facem aprovizionare, includem din start și alimentele pe care le consumăm în mod constant. Orice familie are fructele și legumele sale preferate, dar și rețete pe care le prepară frecvent.


Pont de organizare:

Când nu aveți inspirație și nu mai știți ce să gătiți, aruncați o privire în aplicația NutriU, dezvoltată de Philips. Dacă dețineți și unul dintre aparatele lor de gătit, cu atât mai ușor vă va fi să planificați și mesele și modul de gătire.


Review Airfryer Combi XXL, Philips Seria 7000

Sfaturile de organizare sunt cu atât mai utile cu cât ele sunt puse într-un context mai amplu. În cazul de față, compunerea meniului trece din faza de planificare în planul real dacă avem la dispoziție și soluții de preparare facilă. În epoca vitezei și a tehnologiei, mulți dintre noi căutăm rezolvări rapide. Ele însă trebuie să fie și sănătoase.

De-a lungul anilor, am deținut și am testat mai multe modele de aparate de gătit cu aer, de la Philips. Pe primul l-am achiziționat pe când devenisem părinți pentru prima dată. Era un model XL, deci suficient pentru o familie de 3 persoane. De când suntem 4 și porțiile băieților s-au mărit odată cu vârsta, am trecut la un model XXL. Gătim la el friptură, burgeri, cartofi, legume, chiar și un pui întreg. În 15-30 de minute, mare parte din preparate sunt gata. În plus, putem găti concomitent mai multe lucruri pentru ca masa să fie gata mai repede. De pildă, dacă la cuptor am pus carnea, airfyer-ul îl folosim pentru garnituri.

Beneficii notabile ale gătitului la airfyer:

  • Prăjește fără ulei (cu până la 90% mai puține grăsimi)
  • Gătești cu 1,5 ori mai rapid decât la cuptor
  • Reglează automat temperatura și timpul de gătire

În cazul noului model Combi se mai adaugă și:

  • Programele de gătit automate
  • 22 de funcții de gătit integrate
  • Conectivitate cu aplicația NutriU și încă o serie de plusuri, pe care le descoperiți aici.

Datorită tehnologiei Rapid CombiAir, airfyer-ul Philips, Seria 7000 reglează automat timpul de gătire, fluxul de aer și nivelul de temperatură, pentru ca preparatul final să fie așa cum ni-l dorim. Pentru fripturi, tocănițe sau a preparate slow cooked este recomandat fluxul de aer scăzut. Pentru mâncarea cu exterior crocant și interior moale, viteza aerului trebuie setată pe nivel ridicat sau dinamic.

Din perspectiva mea, un alt beneficiu major al airfyer-ul este că ne ajută să gătim sănătos și să includem în meniu preparate complexe, chiar dacă nu avem aptitudini de masterchef. Datorită setărilor automate și a celor predefinite, nenumărate rețete sunt la o atingere de buton distanță. Iar atunci când te muți prima dată de acasă, un asemenea ajutor nu este de neglijat, ba din contră. Nici când timpul nu îți prisosește! Prin asocierea cu aplicația NutriU, inspirația este la un click distanță, căci reţetele sunt uşor de recreat cu ajutorul ghidării pas cu pas şi a setărilor incluse.

Ce mi-a plăcut la acest model?

Noul airfyer Seria 7000 este foarte ușor de utilizat. Sigur, am menționat mai sus că nu este primul model cu care interacționez, dar tocmai din această perspectivă pot scrie că utilizarea a devenit mai facilă cu fiecare model dezvoltat. Funcțiile și comenzile sunt intuitive, iar setările automate ne scapă de stresul mâncării arse sau afumate.

Mi-a plăcut mult și noul design. Liniile simple și finisajele, îl fac ușor de integrat într-o bucătărie modernă, deci poate fi lăsat la vedere căci nu perturbă vizual ambientul. Fiind un aparat pe care îl putem folosi zilnic pentru prepararea hranei este chiar la îndemână să îl lăsăm pe blat. Dacă însă îl întrebuințăm ocazional, îi vom căuta un loc de depozitare accesibil, căci este totuși un model XXL, adică mare, iar spațiul pentru gătit trebuie să fie cât mai liber pentru menținerea fluxului din bucătărie.  

Impresii despre acest model de airfryer vei mai găsi și în comunitatea cu idei de organizare, de pe Facebook, căci mai mulți membri norocoși îl vor primi în teste pentru a-și forma propria părere despre produs, indiferent că au mai avut sau nu unul în trecut. Alături de modelul HD9875/90, 7000 Series Airfryer Combi XXL, în teste va merge și modelul HD9285/93, Seria 5000 XXL conectat.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor.

Articole recomandate