Home CASA Cum alegem cutiile pentru organzarea hainelor pe rafturi

De când cu popularitatea în creștere a metodei KonMari, lumea a înnebunit un pic când vine vorba de organizare și organizatoare. Pentru unii metoda în sine este asociată cu coșuri și cutii. Corect și nu neapărat, căci are mult mai multe în buzunare. 🙂

Dar hai să vorbim un pic despre cum alegem cutiile necesare organizării hainelor pe rafturi. Căci atunci pare că se ivește această dorință de nestăvilit de a face achiziții.

În primul rând, ca să valorificăm cât mai bine și cât mai mult spațiul, cutiile sau combinațiile de cutii trebuie să aibă dimensiunile aproximativ egale cu ale poliței. Apoi, înălțimea lor trebuie să fie aproape cât distanța dintre rafturi, căci dacă lăsăm prea mult loc deasupra va fi mai greu de utilizat. Bine, soluții sunt sub forma polițelor mobile și a coșurilor metalice care se agață de rafturi, dar îți asumi o nouă achiziție. Partea bună este că ele merg peste tot în casă unde ai de optimizat.

Sursă foto: Bonami.ro
Sursă foto: Bonami.ro

De la Bonami, gamele Wenko și Metaltex cred că sunt cele mai variate în materie de organizatoare. Rafturile metalice de care scriam mai sus arată ca cele de jos. Da și ele se potrivesc și în dulapul cu haine și în bufetul cu veselă sau în cel cu snack-uri.

Sursă: IKEA – poliță Variera

Variera este și ea o gamă foarte amplă, cu soluții pentru probleme comune în gospodărie, mai ales în bucătărie.

Un alt aspect de luat în calcul când alegem coșuri și cutii pentru dressing este și ce tip de haine urmează să punem în ele. Unele se rulează, altele se fac pachete mici, altele au țesătura mai tare, unele sunt delicate…

Gama Skubb, de la IKEA, este foarte diversă și este prima care îmi vine în minte atât pentru rafturi, cât și pentru sertare. Uite câteva exemple.

Sursă foto: IKEA
Sursă foto: IKEA
Sursă foto: IKEA

Dar, înainte de a cumpăra orice fel de produs destinat organizării, încearcă să refolosești cutii pe care le ai deja în acasă: de la pantofi, de la sandale, de la cosmetice, de la electrocasnice… Bune sunt și cutiile în care ne sunt livrate tot felul de lucruri comandate online, dar și ambalaje de la diferite produse alimentare.

Pentru a testa metoda integrează ceva ce nu te costă. Poate nu ți se potrivește și rămâi cu un surplus sub formă de organizatoare. Când spun metoda nu mă refer exclusiv la riguroasa KonMari, ci la orice soluție ce prespune folosirea de diverse recipiente. Dar pentru că vorbim despre organizarea hainelor, metoda jumătăților este de un infinit de ori mai simplă decât cea japoneză, iar finalitatea este aceeași: pachete mici și compacte.

Pentru o organizare eficientă a hainelor pe polițe îți propun și două din regulile mele. Ele au la bază depozitarea în stive, care pentru mulți dintre noi este familiară. Pentru a da o fluență cât mai mare dulapului este esențial ca fiecare stivă să conțină o categorie de lucruri (doar tricouri, doar bluze, doar pantaloni etc.) .

Regula lui U

Punem trei stive în spate și două în față și lăsăm centrul liber. Regula se potrivește pentru rafturile late și adânci. Pentru a vedea cât mai bine ce am pus pe raft, secretul este să nu lipim stivele din față de cele din spate. 

arhivă personală

Pont

În cazul în care ai impresia că locul gol este un semn de risipă de spațiu, așează acolo o unitate mobilă – un coș, o cutie, ceva ce scoți rapid. Se extrage ușor și îți permite să vezi toate stivelor.


Regula lui L

Pe polițele înguste punem două stive în plan secund și una în față. Și în acest caz putem introduce o unitate mobilă dacă simțim nevoia uneia.

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

Articole recomandate