Home CASA Listă organizare. 10 lucruri pe care le poți face la început de an

Listă organizare. 10 lucruri pe care le poți face la început de an

Începutul de an este un moment potrivit pentru planuri. Ce vreau să fac în lunile următoare pe plan personal, rezidențial și/sau profesional (cele 3 paliere ce comun organizarea)? Asumarea unor obiective dă direcție, ne ajută să ne gestionam mai bine timpul, banii și resursele, ne îmbie la visare, dar ne și responsabilizează. Până aici sună bine!

Care sunt obiectivele mele? De ce am nevoie? La ce renunț? În cât timp îmi ating scopul? Ce câștig la final? Scriu o listă și o pun fie la vedere, fie undeva unde știu că o găsesc ușor când vreau să îmi reamintesc. Poate fi o agendă sau o aplicație din telefonul mobil ori din calculator.

Ce nu ne place, nu ne este util și nu ne dă o stare de bine, schimbăm, dăm! O cameră eliberată de ce nu-i vine bine va respira. La fel și noi!

Haideți să începem noul an cu casa curată și cât mai puțin încărcată de obiecte folosite prea rar sau deloc. Un spațiu ordonat este mai funcțional și mai mare, atribute pe care mulți le dorim pentru căminul nostru. În plus, când lucrurile nu se prăbușesc peste noi, simțim că avem o mai mare claritate în gânduri.

Fluxul locuinței se formează în timp, prin încercări consecutive. Locul-casă al diferitelor obiecte deținute nu se arată din prima. Testăm modalități diverse de sortare, de împachetare și de depozitare, nu doar diferite rafturi, coșuri ori sertare.

Putem repoziționa unele piese de mobilier înainte de a ne propune să le scoatem în stradă ori să le punem la vânzare. Nu ne costă nimic, dar rezultatul ne pot îmbogăți sufletul! Câteva textile catifelate înfrumusețează locul, iar perne pufoase îl fac mai confortabil. Investiții rezonabile pentru transformări vizibile.

Mai jos am alcătuit o listă cu câteva lucruri pe care este util să le organizezi la început de an:

  1. Fă-ți curat în e-mail. Șterge mesajele vechi ce nu îți mai sunt necesare, arhivează-le în foldere pe cele care trebuie să rămână, tipărește documentele ce trebuie păstrate și în format fizic.
  2. Șterge din telefon pozele nereușite și nefolositoare. De sărbători și în vacanțe facem mai multe ca de obicei, dar nu toate sunt de păstrat.
  3. Reorganizează albumele din PC, tabletă, smartphone. Nu le lăsa acolo să se aștearnă ”praful”, nu doar uitarea.
  4. Creează-ți foldere dedicate noului an (documente, poze, video etc.).
  5. Alege-ți un planner tipărit sau online ori o agendă în care să notezi activitățile zilnice în funcție de importanță, de resurse și de timp necesar execuție.
  6. Sortează cărțile citite în anul anterior, păstrează titlurile la care știi că vei reveni, dă sau donează restul. Eu ador să fac schimb cu prietenii!
  7. One in, one out. De pildă, dacă Moș Crăciun ți-a adus o pereche de pantofi, vezi dacă nu ai alta de scos din uz. Procedează la fel cu toate categoriile de daruri primite.
  8. Sortează printre sticlele, borcanele, caserolele și cutiile ce au fost pline de sărbători cu mâncare, murături, deserturi… 
  9. Sărbătorile vin cu surplusul lor – cadouri mai puțin inspirate, decorațiuni, coșuri, hârtii, cutii, pungi… Pune în debara ce s-ar potrivi altcuiva și dă cu prima ocazie și păstrează un număr limitat de ambalaje și ornamente.
  10. Dă decorațiunile jos în prima parte a lunii ianuarie. O idee ar fi să refolosești cutiile primite cu panettone să păstrezi în ele beteala și ornamentele din fetru. Sortarea pe culori este de asemenea extrem de utilă.

Tu ce proiecte de organizare mai ai pe listă la început de an? Nu lăsa secțiunea de comentarii goală. Dă-ne idei și toți cei ce vom citi îți vom mulțumi.

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

Articole recomandate