Relația pe care o avem cu banii este una complexă și de durată! Viața de adult a avut grijă să ne arate asta și să ne învețe că este nevoie de timp și de exercițiu pentru a o face să funcționeze. Dacă timpul ne este dat, exercițiul trebuie făcut și refăcut pentru a ajunge la cele mai bune rezultate. Pentru noi!
Ce este organizarea pe plan personal?
Organizarea pe plan personal include gestionarea eficientă a timpului, a banilor, a resurselor și a relațiilor. Dacă folosim mai bine orele dintr-o zi, veniturile lunare și resursele deținute, bucurându-ne totodată de compania celor care ne îmbogățesc viața, starea noastră de bine va spori. Este în mare ceea ce astăzi înglobăm și în conceptul de mindfulness: echilibru pe toate planurile, conștientizare și acționarea cu un scop precis.
Stabilind obiective ne păstrăm concentrarea. ”Eyes on the prize!”, cum spun americanii. Sunt multe lucruri strălucitoare în vitrină, ce ne atrag și ne distrag. Noi însă trebuie să ne educăm modul coerent de acțiune.
Pentru a înțelege relația pe care o avem cu finanțele personale dintr-o perspectivă amplă am lansat alături de BCR Școala de Bani o serie de webinarii pentru membrii comunității #IdeiOrganizare. Regula Zgârcitului și Regula 50-30-20 au fost însușite de mulți dintre noi și își arată roadele. Sunt pași esențiali spre conștientizarea valorii pe care noi o dăm banilor. La fel și planificarea, esențială în orice proces de organizare.
Te-ai gândit vreodată la mindfulness financiar?
În cel de-al doilea webinar marca Școala de Bani discuția a ajuns la nivelul următor, al conștientizării și al stării de bine. Ambele în puterea noastră!
Modul în care alegem să ne cheltuim veniturile influențează percepția pe care o avem despre propria viață (Am cât îmi trebuie! / Nu îmi ajung niciodată banii! / Pot să economisesc cu ușurință! / Știu ce trebuie să fac pentru a cumpăra un obiect sau un serviciu etc.).
„Mindfulness-ul financiar nu este doar despre reguli, este mai ales despre a te descoperi pe tine, ce tip de relație ai cu banii, dar și în ce tipologie financiară se încadrează personalitatea ta. Poți fi cheltuitor, conservator, ambițios sau chiar antreprenor. Depinde doar de tine cât de mult vrei să investești în propria dezvoltare.”
Cătălin Isbașe, profesor Școala de Bani
Fondul de siguranță
Chiar dacă ne vine greu să economisim în anumite perioade, ar trebui să ne gândim la fondul de siguranță ca la un motor, nu doar ca la o mantie pentru zile negre. Banii puși de-o parte ne ajută când avem probleme de sănătate și când apar situații neprevăzute, dar, la fel de bine ne pot susține pentru a ne dezvolta pe plan personal și profesional, aspecte ce contribuie la creșterea calității vieții.
„Relația pe care o ai cu banii pleacă din copilărie. Dacă banii sunt priviți ca o problemă, aceștia vor stârni constant emoții și atitudini negative, cu alte cuvinte dezvoltăm un atașament nesănătos față de bani. Însă, când privim banii prin filtrul de mindfulness, vom observa că aceștia nu sunt „buni” sau „răi”, iar relația noastră cu banii se va îmbunătăți. Trebuie doar să fim prezenți și conștienți.”
Florentina Calotă, profesor Școala de Bani
Starea de bine (mindfulness) este extinsă prin relațiile interumane pe care le avem. În familie aflăm prima dată despre bani, comportamente și, poate, credințe limitative. Banii nu trebuie văzuți ca un scop în sine, nici ca pe o rușine, ci ca o resursă pentru mai bine. Al nostru și al celorlalți!
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.