Home CASA Organizarea privită în detaliu. Sfaturile unui professional organizer american – Partea a II-a

Organizarea privită în detaliu. Sfaturile unui professional organizer american – Partea a II-a

În linii mari, domeniul organizării cuprinde organizarea pe plan personal, organizarea casei și organizarea pe plan profesional și de business. Dar fiecare în parte are subcategoriile sale, iar în Statele Unite, unde industria este super dezvoltată, profesioniștii au mers mult în detaliu.

Sherri Becker Curley trăiește în Portland, Oregan și este specializată în organizare pe plan rezidențial, oferind servicii în special persoanelor cu deficiență de atenție (ADHD), autism și sindromul Asperger. În prima parte a materialului realizat ea vorbește despre relația cu clienții și despre cum poți fi un mai bun profesionist. Mai jos continuarea.

Specialiștii în soluții de organizare din SUA provin din toate părțile țării și ale lumii, sunt de diferite rase, din clase socio-economice diferite, cu niveluri de educație diferite. Unii sunt specialiști pe nișe foarte bine definite, cum ar fi organizarea de fotografii, hoarding-ul, relocarea persoanelor vârstnice, servicii pentru birouri, în timp ce alții sunt generaliști și sunt dispuși să intre în orice tip de proiect. Eu sunt deschisă și dispusă să îmi extind orizonturile, înțelegându-mi însă limitele. Este nevoie de un training corespunzător pentru fiecare nevoie punctuală. Siguranța mea și a clienților este, fără îndoială, cea mai importantă parte a jobului.

Participând la conferințele și la întâlnirile membrilor National Association of Productivity and Organizing Professionals (NAPO) din regiunea mea am discutat despre diferite percepții privitoare la organizare și am încercat să schimbăm conotațiile negative în unele pozitive. Oamenii se gândesc la specialist ca la un individ care vine să îi controleze, când, de fapt ceea ce ne descrie pe noi este atenția la detalii, eficiența, grija. În ciuda diferențelor noastre, mulți intrăm în profesie cu un set comun de etichete care sunt de fapt atribute ce ne permit să ieșim mai repede pe ușă, să găsim mai ușor ceea ce ne trebuie, să ne facem munca mai rapid, să avem mai mult timp pentru ceea ce ne bucură.

NAPO are aproape 4.000 de membri, număr care posibil a variat prin prisma Covid. Organizatori noi se alătură tot timpul. În zona mea sunt mulți care nu sunt parte. Bănuiesc că se aplică în întreaga Americă.

Interesul pentru această profesie a crescut în ultimii ani, efect stimulat probabil și de mediatizarea lui Marie Kondo. Taxele pe oră variază foarte mult în funcție de piață, locație, expertiză, ani de practică și grad de pregătire, dar și de complexitatea și de durata în timp a proiectului.

Referitor la metodele de organizare preferate de americani, îmi este greu să generalizez. Niciunul din clienții mei nu a cerut vreodată o metodă specifică și nici nu a părut impresionat în mod deosebit de vreo tehnică. Ei își doresc să fie asistați, vor să se simtă eliberați.

La începutul carierei mele am avut o clientă care se panicase la idee că trebuie să își organizeze casa și să împăturească într-un anumit fel. Explicându-i că nu există un mod prescris de a te organiza, a ajutat-o să se relaxeze și atmosfera de lucru să fie productivă.

Sherri Becker Curley

Programele făcute în grup sunt eficiente deoarece creează un scop comun și un nivel de energie alimentat constant de către participanți. Când îți vine să abandonezi, te trag ceilalți înainte. O confirmă și maratoanele #MareaOrganizare și #MareleInventar pe care le facem periodic în comunitate. În ianuarie, National Association of Productivity and Organizing Professionals (NAPO) organizează programul GO (Get Organized).

Te ții de rezoluțiile Anului Nou? Mulți dintre noi nu o facem. Începem un alt an cu un nivel crescut de energie și intenții specifice care se cam pierd până la jumătatea lui februarie. Lunar, pe blogul meu, public un newsletter ce include sfaturi ce îi ajută pe clienți și pe cititori că înțeleagă că organizarea nu este ceva ce faci o dată pentru totdeauna. Să te organizezi și să rămâi organizat este un proces continuu. Cu cât controlăm mai bine lucrurile pe care le deținem, cu atât este mai ușor. De fapt, având mai puțin, menținem mai puțin. Consumăm mai puțin timp și spațiu, ceea ce duce la mai puține probleme și la mai multă plăcere.

Sherri Becker Curley

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări când publicăm un articol nou. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

Articole recomandate