M-am gândit că o listă cu proiecte tangibile, omenești de-a dreptul, îți poate da elanul de a îmbrățișa mai tare organizarea. Căci ea este simplă, creativă, intuitivă.
Organizarea este parte din viața noastră și ne ajută să avem un flux zilnic mai bun al timpului, al banilor și al resurselor. Planificarea activităților ne face mai eficienți, iar modul în care sunt depozitate și utilizate obiectele ne ușurează existență. Nu trebuie să îți propui să faci totul de-o dată, ci să transformi organizarea în obișnuiță. Iată 7 exemple de proiecte pe care le poți începe chiar acum (unul sau mai multe):
1. Începe o agendă. Orice fel de agendă. Dacă vei nota în ea zi de zi ce ai de făcut, ce ai realizat, ce ai gândit, ce ai simțit, ce a rămas de făcut, de modificat, vei avea o direcție. Peste un an sau chiar mai devreme când vei răsfoi, vei avea posibilitatea să identifici rutine și comportamente. În baza lor îți poți proiecta diferit modul de acțiune.
În plus, o perioadă mai lungă de scris în orice fel de agendă sau de carnețel te va ajuta să îți dai seama ce fel de agendă sau carnețel ai nevoie, cu ce secțiuni, cu câte file. Poate ai nevoie de ceva în format digital sau de ceva print on demand. Primul meu planner sustenabil poate fi al tău dacă te abonezi la newsletter-ul oamenilor organizați. După înregistrare, îl vei primi automat în căsuța ta de email.
2. Alege cel puțin o cauză umanitară pe care să o susții – cu bani (fă un plan de donații lunare direct din cont sau prin SMS), cu obiecte precum haine, încălțări, cărți, jucării… Asociația sufletului meu este Taxiul cu Bomboane, SMS 8864, cu textul CARAVANA. Aici sunt toate coordonatele sale.
3. Încearcă bucla habituală – indiciu, dorință, reacție, recompensă. Am citit despre ea în cartea lui James Clean, Atomic Habits. Practic, dacă vreau să fiu mai organizat(ă) pentru a avea mai mult timp pentru hobby-uri și pentru a mă bucura de spațiu si de obiectele deținute apelez la buclă. Iată ce implică fiecare element din perspectiva organizării:
- Indiciul – intru în cameră și o analizez
- Dorința – vreau ca totul să aibă un loc al său
- Reacția – încep să sortez și să depozitez având o logică în minte, în baza asocierilor firești pe care le realizez
- Recompensa – spațiul are un flux eficient, astfel actul organizării este asociat cu ușurința de a găsi ce îmi trebuie
Un asemenea mod de gândire va clasa organizarea în rândul obiceiurilor eficiente ce aduc în mod inevitabil o recompensă. Și cine nu își dorește recompense?
James Clear mai propune și stratificarea rutinei ca strategie de cuplare a unui obicei nou cu unul curent. Translatat la organizare, este posibil să am rezultate mai bune dacă fac activitatea în timp ce ascult muzică sau un podcast, dacă am deja aceste obișnuințe formate. Sau organizez o zonă bine definită imediat după ce am făcut curățenia săptămânală. Concret, după ce am terminat igienizarea bucătăriei și mâncarea a fost pusă la foc, organizez sertarul cu tacâmuri sau dulapul cu oale. Acțiunile sunt din aceeași sferă și se petrec în același loc. Pentru a avea șanse sporite de reușită, o acțiune trebuie să aibă un moment și un loc clar definite.
4. Fă ordine în dispozitivele digitale. Arhivează ce este de păstrat și șterge restul. Pentru fiecare an, creează foldere specifice activităților sau tipurilor de materiale (documente, poze, clipuri etc.).
5. Sortează pozele de la sărbători. Dacă nu o faci în ianuarie, cel mai probabil nu o mai faci deloc sau prea curând! Iar dacă citești acest articol în altă lună, adaptarea este: ”Dacă nu le sortezi la scurtă vreme după ce a trecut evenimentul, cel mai probabil nu o vei mai face deloc ori prea curând!”.
6. Fă un inventar în dulapul cu haine nu doar în funcție de ce porți și ce nu, ci și în baza unor obiective – vreau să slăbesc/îngraș, vreau să adopt un stil minimalist, vreau să îmi compun o garderobă capsulă.
7. Daca te-a cuprins elanul, fă un inventar prin toate obiectele deținute sau folosite. Îți propun un program gratuit pe care l-am creat și care se numește sugestiv Marele Inventar. El te va ajuta să stabilești o relație mai sănătoasă și mai echilibrată cu lucrurile.
Las mai jos și un video în aceeași idee, de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Să îți fie de folos!
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.