Reclamele, marketingul, ofertele, magazinele ne fac pe mulți să băgăm mâna în buzunar chiar și atunci când nu avem nevoie de nimic. Cumpărăm fără un plan, cumpărăm din impuls, iar la final finanțele personale nu arată îmbucurător. Provocarea celor 10 zile fără cheltuieli poate fi un bun exercițiu de conștientizare și de corectare a acestui comportament.
*Nu intră mâncarea, apa și alte necesități, medicamente și urgențe și nici plățile scadente (facturi, rate etc.).
Pregătirea. 7 idei
- Fă-ți un plan de acțiune pentru fiecare zi (ce vei face, ce vei purta, ce vei manca etc.). Gândește-te exact ce activități trebuie să desfășori în perioada provocării. Dacă te ajută reperele vizuale, pune un calendar la vedere.
- Dezactivează aplicațiile de shopping sau măcar oprește notificările.
- Când simți nevoia să cheltui, plătește o factură.
- Alcătuiește un meniu și o listă de cumpărături și mergi la piață cu un plan clar. Stabilește un buget pentru aprovizionare, nu trișa, nu cumpără ce nu ai trecut acolo.
- Dacă te simți în stare să parcurgi întreaga perioadă fără a cheltui vreun ban, fă provizii de mâncare, alimentează mașina, cumpără-ți abonament de transport… Ele sunt cheltuieli esențiale și dacă se întâmplă ca în cele 10 zile să mai apară, e în regulă! Vei programa mai bine data viitoare.
- În zilele în care obișnuiai să cheltui impulsiv, asigură-te că ai deja programul ocupat cu alte activități. Weekend-ul la mall poate fi înlocuit de plimbări în natură, de grădinărit, de rearanjat și reorganizat casa. Poți scrie alte idei în comentariile postării, pe rețelele de socializare.
- Propune-ți un obiectiv de economisire mai mare decât în restul lunilor. Poate fi o bună recompensă și un stimulent pentru a încerca și în viitor să traversezi perioade fără cheltuieli care nu sunt necesare.
Ce poți face pentru a nu cheltui când pleci de acasă
- Fă-ți cafeaua acasă și ia-o în paharul reutilizabil.
- Ia-ți mâncare la pachet.
- Răscolește dulapurile după produse de beauty, de igienă personală sau de curățenie. Sigur sunt recipiente pe care nu le-ai golit în totalitate.
- Dacă te cuprinde dorul de o carte nouă, vizitează un prieten și împrumută ceva pe gustul tău.
Distracție și timp liber
- Caută modalități de a te distra fără bani (ieșiri în parc, plimbări în natură, mers cu bicicleta, alergat, jocuri de societate cu prietenii etc.).
- Ocupă-ți timpul cu activități casnice. Fuga la mall, de plictiseală, poate fi înlocuită cu mici proiecte de organizare sau de reparații. Le poți stabili atunci când alcătuiești calendarul și le rezolvi odată pentru totdeauna. Sau pentru o perioadă mai lungă de timp, să ne păstrăm realismul :).
- Propune-ți ca în cele 10 zile să citești măcar una dintre cărțile rămase restante.
- Dress up party. Alcătuiește ținute cu hainele, pantofii și accesoriile din dulap și probează-le în fața familiei. Sau fă asta împreună cu copiii. Descoperiți comori uitate, dar și dați la o parte ce nu mai este de purtat.
- Gătiți alături de cei dragi și creați un ambient ca la restaurant.
- Fă SPA la tine acasă. O manichiură simplă și o pedichiura nu sunt atât de greu de făcut.
Recompense
De cate ori pleci cu pachet de acasă, îți faci cafea sau înlocuiești o activitate ce înainte se petrecea în oraș (cină în familie vs. restaurant, seară de film vs. cinema, board games nights vs. sala de jocuri, ieșire cu bicicleta vs. acces la piscină etc.), scrie într-un tabel, trece costul mediu plătit și fă un total să vezi cât economisești în cele 10 zile.
Pune un calendar la vedere sau setează o aplicație pentru perioada asumată. Poți stabili o mică recompensă zilnică, dacă știi că asta te ajută să te ții de plan (ex. 5 lei; la final vei avea 50 de lei mult apreciați).
Ce mai poți să faci?
Profită de această provocare și ține evidența cheltuielilor necesare (apă, alimente, medicamente etc.). Fiind mai puține decât de obicei, îți va fi mai ușor să consolidezi această obișnuință. De câte ori îți vine să cumperi câte ceva, pune totul pe o listă. Zilele rămase din provocare pot fi sfetnicul bun. La final îți poți da seama că de unele lucruri nu ai realmente nevoie.
Ce să nu faci?
Să cumperi daruri pentru alții este un minunat exercițiu de generozitate și recunoștință. Evită totuși tentațiile în perioada provocării. Dacă știi că în acest interval ai ceva de sărbătorit, planifică și cumpără din vreme. Nemailăsând pe ultima sută de metri, îți vei îmbunătăți și abilitățile de gestionare eficientă a timpului. Un alt aspect ce ține de organizarea pe plan personal.
Provocarea o vom face și în grupul cu idei de organizare, de pe Facebook și pe Instagram, între 07-16 februarie. Te așteptăm alături de noi! 😉
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.