Home CASA Sfaturi de organizare utile în orice locuință, în orice moment

Sfaturi de organizare utile în orice locuință, în orice moment

Am găsit prin e-mail-uri o serie de răspunsuri pe care le-am dat cândva pentru un material. Le-am recitit și mi-am zis că locul lor este și pe blogul cu idei de organizare, acolo unde poți da mereu o căutare când ai nevoie de inspirație și de o mână de ajutor.

Un rezumat util din care poți lua ceea ce simți că ți se potrivește.

  • Curățenia înseamnă igienizarea suprafețelor, ordinea înseamnă ca obiectele să ajungă în locul firesc în care ele trebuie să stea, iar organizarea înseamnă un flux funcțional. Pe scurt, organizarea reprezintă actul de finețe din curățenie și ordine. 
  • Este obligatoriu să fac în mod frecvent un inventar al obiectelor pe care le am în casă pentru a identifica surplusul și a-mi dau seama dacă au intervenit schimbări în modul meu de a percepe spațiul.
  • Lucrurile de care am nevoie trebuie să fie la îndemână. Dacă sunt obiecte pe care le folosesc în mod frecvent, ele vor sta în planul întâi și cel mult la înălțimea mea cu mâna ridicată. Dacă îmi trebuie scaun să iau ceva, este foarte clar că nu voi folosi obiectul prea des. 
  • În cazul în care am copii, lucrurile stau mult mai bine depozitate în sertare, pe verticală, ca niște pachețele. Dacă sunt pe polițe, omul mic va trage, cel mai probabil, toată stiva afară.
  • Organizarea pe categorii este sfântă, orice sortez trebuie să aparțină unei categorii. Mie-mi place foarte mult organizarea cromatică. Dacă ești o persoană care se ghidează bine după culori, atunci te va ajuta să pui hainele în dulap de la închis la deschis. Poți depozita și cărțile în funcție de culoare, mai ales pe cele pentru copii.
  • Nu pleca niciodată de la ideea de a organiza întreaga locuință într-o singură zi. Mai bine spui ”astăzi organizez sertarul cu de toate sau pun în ordine șosetele”. Nu începe cu categorii mari și nu îți propune să faci foarte multe deodată pentru că sunt șanse foarte mari să abandonezi pe parcurs din cauza cantităților prea mari.
  • Una dintre cele mai simple metode de organizare este metoda 360 de grade. Am intrat în cameră, îmi aleg un punct fix și de acolo mă rotesc în sensul acelor de ceasornic. Iau zonă cu zonă și să fac ce simt că este de făcut.
  • Metoda cutiei/coșului este foarte practică oriunde în casă. Când intri într-o cameră, ce găsesc împrăștiat, pun într-un recipient. Nu le duc imediat la loc pentru a nu-mi pierde fluxul. Le las în coș până termin proiectul început. 
  • Organizarea de jos în sus este o variantă practică în dulapuri, în biblioteci, pe rafturile deschise. În bucătărie, în schimb, o iau de sus și vin în jos pentru a coborî cu murdăria și cu surplusul.  
  • În bucătărie, poți avea o secțiune de dulap în care păstrezi electrocasnicele pe care le folosești pentru prăjituri. Alături și ingredientele specifice și de tăvile. Astfel găsești totul mai rapid.
  • Dacă am stocuri, ar fi o idee bună să nu le păstrez la vedere, ci într-un corp de mobilier sau în cămară. Pun în față ceea ce îmi trebuie. Dacă am trei sticle de ulei, de soia, de floarea soarelui și de susan, este foarte posibil să aibă dimensiuni diferite. Le voi stoca de la mic la mare, cea mai mare în spate, pentru a le vedea ușor de cum deschid ușa.
  • În cazul în care am pungi cu același conținut, dar cu date de valabilitate diferite, o pun în față pe cea care expiră prima. Când am terminat-o, trag din spate stocul rămas și astfel îmi dau seama când trebuie să mă aprovizionez.  
  • Susțin foarte mult ideea de caritate și sustenabilitate prin organizare. Sustenabilitatea înseamnă că îmi fac un plan alimentar și un plan de cumpărături, aspecte ale organizării pe plan personal, iar în funcție de ele știu când trebuie să refac stocurile.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Articole recomandate