Home TIMP + BANI Time management: Sfaturi pentru mai mult timp de calitate

Timpul nostru este și va rămâne cea mai importantă resursă, dar și cel mai de preț dar pe care îl putem face celorlalți. Nu banii, serviciile ori favorurile vor lăsa cea mai puternică amprentă în mințile și în sufletele celor din jur, ci timpul de calitate petrecut împreună.

Înainte de a ne gândi la ceilalți, trebuie să ne gândim la noi! Când ești în echilibru cu tine, ești în echilibru cu tot și toți cei ce te înconjoară.

Hai să luăm un caz ipotetic. Un program comun pentru mulți:

  • ne trezim devreme și reușim sau nu să ne bem cafeaua de dimineață,
  • umblăm buimaci prin casă, prin dulap și prin baie pentru a ne pregăti pentru activitățile zilnice ce au un moment precis în agenda zilnică,
  • scotocim prin comode, cutii sau debarale după pantofi, genți sau alte accesorii,
  • ne grăbim spre muncă, deși de cele mai multe ori stăm blocați în trafic sau înghesuiți în mijloace de transport,
  • rămânem captivi în spațiul de lucru poate și 10 ore din zi (cu sau fără pauză de masă în afara spațiului),
  • venim acasă obosiți, iar primul lucru pe care îl facem este să aruncăm cât mai repede hainele de pe noi fiindcă ne-au devenit incomode după atâtea ore,
  • frigiderul este gol sau nu conține prea multe alternative și cel mai probabil comandăm ceva ce nu este neapărat sănătos și ușor de digerat,
  • ne culcăm și a doua zi ne trezim într-un haos mai mare decât cel din ziua precedentă și nu ne dorim decât să vină weekend-ul în speranța că vom avea timp pentru noi și toate.

Și pun punct înșiruirii, care sigur ar mai putea îngloba aspecte. Lucrurile de mai sus le-am făcut și eu și le-am văzut în jurul meu. La cursurile de professional organizer am învățat despre elemente ce ne pot ajuta să întrerupem acest cerc vicios.

Teoria spune că haosul provoacă haos și că odată ce dezvolți un comportament toxic pentru tine, cel mai probabil, îl vei avea și în raport cu ceilalți. Cu cât te afunzi mai mult într-un stil de viață dezechilibrat, cu atât îți este mai greu să restabilești ordinea.

Dar nimic nu este imposibil!

Organizarea agendei zilnice

Soluțiile pentru a câștiga mai mult timp nu sunt universal valabile, cum nu e nimic în lumea asta, dar poate ceva din ce găsești mai jos îți este de folos (fie că ești într-o relație sau nu, că ai sau nu copii, că practici o profesie liberală sau nu etc.).

Pentru a descoperi activitățile care îți consumă cele mai multe ore din zi ține un jurnal. Încearcă să faci asta vreme de două săptămâni, minim!. Apoi, într-un moment de liniște, studiază-l și vezi care sunt aspectele repetitive. Notează-le pe o foaie și vezi cât timp au necesitat. Cu ele în față începi să te gândești la soluții. O să vină, ai să vezi!

Uite câteva scenarii comune:

  • prea mult timp petrecut în trafic – Studiază cu atenție toate rutele, vezi care sunt orele la care se circulă ceva mai bine și încearcă să profiți de asta. Fie îi propui superiorului o schimbare de program, fie îți schimbi rutina. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă ai pleca de acasă cu o oră mai devreme și ai face 15-20 de minute până la birou față de 50-60, poți să profiți de timpul pe care îl câștigi pentru a merge dimineața cumpărăturile sau la o sală aproape de unde lucrezi. În zilele în care nu faci sport sau aprovizionare, poți rezolva chestiuni administrative (bancă, poștă, facturi, spălat mașină, dus hainele la curățătorie etc.). Astfel ele nu îți mai ocupă timp la finalul programului sau în weekend.
  • prea multă curățenie de făcut – Încearcă să strângi după tine cât de repede poți. Cu cât dezordinea crește, cu atât apare senzația că nu mai ști de unde să începi curățenia. Așa că seara, oricât de obosit(ă) ai fi, lasă baia curată, pentru că este primul loc pe care îl vezi a doua zi. Iar dacă arată deplorabil, s-ar putea să îți afecteze starea cu care te-ai trezit și să îți încetinească ritmul (fiindcă te încurci de ce e în jur). Tot seara, pune hainele în dulap sau la spălat, astfel nu se adună teancuri pe scaune, uși de șifoniere sau clanțe. Dacă tot am ajuns la capitolul îmbrăcăminte, încearcă să alcătuiești ținuta tot înainte de culcare, pentru a fi rapid(ă) dimineața, mai ales dacă ești o persoană care nu se trezește ușor.
  • prea puțin timp pentru cumpărături – Fă-ți o listă cu cele necesare! Sunt anumite alimente și produse pe care le folosim periodic, deci știm când avem nevoie de ele și în ce cantități. Lista ne ajută să facem cumpărături chiar și o singură dată pe săptămână și să nu ne plimbăm între casă și hypermarket zi de zi ori să dăm multiple comenzi online. Cel mai probabil, lucrurile mărunte le găsești la magazinul din proximitate, deci nu mai implică mers cu mașină și stat în trafic. Când poți, optează pentru variantele mari ale produselor, nu mini sau medii. Spre exemplu, o pungă mare de detergent ne ține mai mult (logic!), iar costul/cantitate este mai bun decât dacă am lua doze mai mici. Pentru că generăm mai puțin gunoi și reducem drumurile la huper/supermarket, trăim mai sustenabil.
  • prea puțin timp pentru hobby-uri – Este foarte important să ne deconectăm de la rutina zilnică, să găsim timp pentru ce ne bucura și a scapa de stres. Dacă îți place sportul, fă-l în mod regulat. Nu doar pentru că este sănătos, dar ajută și la eliberarea minții de preocupările curente. Dacă îți place să pictezi, amenajează-ți un colț în care să te retragi și să creezi. Dacă îți place să cânți, alocă-ți timp de studiu și practică. Orice te face să te simți liber(ă), util(ă), viu/vie, merită!
  • prea puțin timp pentru familia și prieteni – Pentru mine, cei dragi sunt cea mai importantă resursă. Așa că încerc să transform și activitățile necesare în unele vesele. De pildă, când facem curățenie împreună ne jucăm cu hainele rămase pe afară, ne batem cu bulgări din șosete și ne întrecem pentru a ne învăța copiii cum să păstreze ordinea în casă. Ne ia mai mult decât dacă am face doar curățenie, dar este mai amuzant și mai relaxant. E un alt fel de timp de calitate!
  • Prea puțin timp să îndeplinim sarcini profesionale – Mi-am format obișnuința de a-mi începe ziua cu agenda lângă mine. Acolo îmi trec lucrurile ce trebuie făcute și cele pe care vreau să le fac în data respectivă. Le prioritizez și pe măsură ce le rezolv, le bifez. Ce rămâne restant revine în capul listei din ziua următoare.

Pe post de concluzie

Rutina este bună (până la un punct!), mai ales în timpul săptămânii când trebuie să respectăm un program. Așa că ar fi util să începem ziua prin a ne stabili o oră la care ne trezim. Dacă nu suntem matinali, lasăm lucrurile pregătite de cu seară (hainele pe care le vom purta, pantofii, geanta, documentele, mâncarea de luat la pachet etc.). Dimineața o păstrăm doar pentru duș, îmbrăcat și mic-dejun. Punem vasele în mașină sau le spalăm seara, pentru a le avea curate și bune de folosit în zori, dar și la cină.

Din când în când, lasă totul și ia o pauză! Suprasolicitarea (the burnout effect) este un mare dușman al timpurilor noastre!

Sper că ceea ce ai citit ți-a fost util și vei distribui mai departe. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Tot pe Facebook găsești și vestitul grup cu idei de organizare în care te invit.

Articole recomandate