Jumătate din români locuiesc în case improprii. Ele sunt fie prea mici, fie insuficient încălzite, fie cu mucegai, cu acces precar la grup sanitar sau la utilități de bază. Surprinzător este că lucrurile stau cam la fel în Polonia, iar în Franța și Spania chiar mai rău, unde 53%, respectiv 58% din populație se confruntă cu astfel de probleme. În Marea Britanie situația este considerabil mai bună. Acolo un sfert dintre locuitori sunt în această categorie.
Datele sunt desprinse din studiul “Dacă pereţii ar vorbi”, realizat în cinci țări europene (România, Polonia, Spania, Franța, Marea Britanie) cu privire la calitatea condițiilor de locuit, de grupul Kingfisher (deținătorul magazinelor de casă și grădină Brico Depot).
Revenind la situația din țara noastră, 39% dintre respondenți au spus că trăiesc în case cu probleme semnificative, iar 75% consideră că nu au deloc control asupra situaţiei sau au prea puțin. Principalele probleme identificate sunt legate de: zgomot ridicat (46%), umiditate și mucegai (45%), frig excesiv (44%), lipsa canalizării și a condițiilor salubre (42%).
Conform aceleiași surse, locuințele improprii au un impact ridicat asupra calității generale a vieții (34%), a vieții sociale (32%), sănătății (21%) şi, nu în ultimul rând, asupra creşterii şi dezvoltării copiilor (14%). Zgomotul excesiv îi face pe români să nu se simtă în siguranță în propria casă (42% dintre respondenți au menționat că nu se pot odihni corespunzător noaptea, iar 29% dintre copiii care locuiesc în astfel de case au dificultăți de concentrare), în timp ce umezeala conduce la diverse probleme de sănătate la nivel fizic și psihic (30% dintre respondenți au experimentat sentimente de rușine din acest motiv, 18% au întâmpinat probleme legate de iritarea ochilor, pielii, nasului sau a gâtului, iar 13% au fost diagnosticați cu o afecțiune nouă).
Studiul mai arată că problema locuințelor improprii s-a accentuat în pandemie, în special pentru grupurile vulnerabile. Odată cu adoptarea măsurilor de izolare, 60% dintre respondenți au declarat că au petrecut în medie mai mult timp acasă, în timpul săptămânii, iar pentru 34% dintre aceștia condițiile improprii de locuit au devenit și mai presante în acest context. În același timp, 47% au asociat emoții negative cu statul în casă, simțindu-se prizonieri în propria locuință.
Potrivit Institutului Național de Statistică, 23,6% din totalul locuințelor din România nu au baie sau duș la interior. În mediul rural, procentul urcă până la 45,4%. Cele mai multe probleme sunt legate de lumina insuficientă (35,2% din totalul gospodăriilor), scurgerile prin acoperiș sau pereți (30,2%), igrasia (48%), ferestrele, pereții sau podelele deteriorate (57,1%).
Pentru sprijinirea comunităților defavorizate, Fundația BricoDepot a investit de la înființarea în 2019 și până în prezent 250.000 de euro, bani din care au fost renovate, printre altele, două centre destinate îngrijirii victimelor violenței domestice și a familiilor fără adăpost; a fost acordat sprijin în lupta împotriva COVID-19 pentru mai bine de 150 de spitale, instituții din prima linie, organizaţii neguvernamentale, servicii de ambulanţă și situaţii de urgenţă; a fost demarată prima campanie de finanțare pentru organizaţii neguvernamentale, “Casele bune schimbă vieți”, prin intermediul căreia peste 2.600 de oameni au primit ajutor, prin parteneriatele cu 10 asociaţii.
“Lansăm invitaţia de implicare către toţi cei care doresc să ne susţină. (…) Redirecționarea a 20% din impozitul pe profit sau pe venit al companiilor este cel mai simplu, dar de impact gest care poate fi făcut pentru susţinerea demersului nostru, fără niciun cost pentru companii.”
Ştefan Urziceanu, Manager al Fundaţiei BricoDépôt şi Consultant CSR ȋn cadrul Brico Dépôt România
Companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit sau pe venit, către o cauză socială, prin completarea unui contract de sponsorizare, până la data de 31.12.2020. Detalii suplimentare pot fi consultate pe www.bricodepot.ro/fundatie/cum-poti-ajuta/.
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.