Home CASA Sustenabilitate: Tipuri de paie care să le înlocuiască pe cele din plastic
Fotografie creată de Taryn Elliott, de la Pexels

Până în 2021, 9 categorii de produse de unică folosință realizate din plastic vor fi interzise în toate statele membre ale Uniunii Europene. O decizie luată în mai 2019 de Consiliul Uniunii Europene. În plus, până în 2029 ar trebui să colectăm separat până la 90% dintre recipientele întrebuințate spre a fi reciclate.

Cele 9 categorii sunt:

  1. Tacâmuri
  2. Farfurii
  3. Pahare
  4. Paie
  5. Agitatoare
  6. Recipient cu și fără capac
  7. Dopuri
  8. Bețișoare de urechi
  9. Bețe pentru baloane

Paiele sunt și ele pe listă și bine că sunt, căci alternative de înlocuire a celor din plastic sunt de multă vreme. La fel ca pentru toate celelalte. Dar haideți să ne concentrăm pe ele, căci acesta este scopul prezentului articol. Toate cele 3 tipuri de mai jos (hârtie, bambus și inox) se găsesc la IKEA și au prețuri cuprinse între 12,90 lei și 24,90 lei per set. Cele din hârtie se găsesc cel mai ușor, probabil la toate standurile de decorațiuni de petrecere din hypermaketuri și magazine cu accesorii pentru casă. Am luat recent atât din PEPCO, cât și din Jumbo.

Sursa foto: IKEA

Paie din hârtie

Evident, sunt 100% reciclabile și biodegradabile. Potrivit site-ului IKEA, ele sunt recomandate pentru băuturi cu temperatura de maxim 70°C.

Paie din bambus

Se spală manual și se usucă la aer. Pentru a evita formarea mucegaiului, ele trebuie să fie complet uscate înainte de depozitare. Se curăță cu ajutorul unor perii speciale, ce se vând împreună cu paiele.

Paie din inox

Se spală manual și se usucă la aer și ele. Pentru a le păstra curate este recomandat să verificăm dacă sunt complet uscate înainte de a le pune la locul lor. Seturile vin și cu perii pentru curățare.

Paie din sticlă

Unele dintre ele nu se pot spăla la mașina de vase și nici nu se pot introduce în cuptorul cu microunde. Altele da. Așa că atenție mare la ce scrie pe ambalaj. Am găsit online pe bonami.ro. Se curăță tot cu ajutorul periei.

Paie din silicon alimentar

Se pot curăța și prin fierbere sau la sterilizatorul de biberoane, pot fi folosite în băutări calde, dar și reci. Și ele au perie pentru igienizare. Pe un site am citit că pot fi întrebuințate și pe post de jucării pentru dentiție.

Paie comestibile

Paiele comestibile sunt pe bază de zahăr și pot avea diferite arome – scorțișoară, vanilie, ciocolată, căpșune, măr, lime etc. Sunt chiar și unele fără gust. Ele se dizolvă în câteva zeci de minute, timp suficient pentru a amesteca ingredientele și a consuma băutura.

Pastrarea și organizarea paielor

Paiele din bambus și din inox sunt reutilizabile, așa că trebuie să aibă un loc desemnat în casele noastre. Cel mai firesc este să le păstrăm în bucătărie sau în zona de bar, dacă avem așa ceva. După ce au fost curățate și uscate ca la carte, pot sta fie într-un suport de tacâmuri, fie într-un pahar ceramic, fie într-un coș suspendat pe care îl putem agăța în orice sertar al mobilei. Eu am un suport Wenko slim ce se poate comanda online, de pe bonami.ro.

Fotografie creată de Polina Tankilevitch, de la Pexels

PS: Când aveți timp, studiați gama Wenko. Este foarte amplă și oferă soluții pentru toată casa.

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

Articole recomandate