Home CASA Cum învățăm copiii să fie organizați de mici

Camerele copiilor se organizează la fel ca orice alt spațiu al căminului nostru: atribuind locuri precise pentru lucruri, cărți și jucării. Cei mici trebuie să învețe cât mai devreme că fiecare obiect are propria ”casă” și că atunci când nu îl mai folosim el trebuie depozitat.  

Organizarea poate fi un proces complex, dar care se învăță ușor și se sintetiză prin exercițiu. Nefiind o abilitate cu care ne naștem, putem afirma că organizarea este o aptitudine de viață ce poate fi deprinsă de oricine, în aproape orice moment al vieții. Chiar și de copii mici de 1-2 ani.

Iată câteva tehnici:

  • Puterea exemplului. Dacă tu, părintele, ești organizat, copilul deprinde în mod firesc tehnici de ordonare și depozitare. Așa că lasă-l să observe ce faci cu fiecare obiect din casă și mai ales ce faci cu ale sale. Inevitabil va reține o parte dintre aceste asocieri fără să fie nevoie să îi atragi atenția asupra lor. Vor intra firesc în universul său!
  • Repetiția este mama învățăturii. Când strângi jucăriile, ține-ți copilul în preajmă și fă-l să perceapă procesul ca pe unul distractiv. ”A fost amuzant să scoatem cuburile și să construim cu ele. Acum hai să vedem care este primul care le pune la loc!”. Și așa în fiecare zi până când va deveni natural pentru el sau ea să fac asta singur(ă). Nu uita să îl/o feliciți de fiecare dată!
  • Stimularea prin culoare. Deoarece culorile sunt printre primele repere la care cei mici răspund, le va fi ușor să asocieze cu ele acțiuni, lucruri sau locuri. Spre exemplu, cutia verde este pentru mașinuțe, iar cea mov pentru jucăriile din pluș.
  • Mărimile. Un alt reper pe care și-l iau ușor copiii sunt dimensiunile. Îi putem învăța că în cutia mică ținem cuburile, că în cea mijlocie sunt cărțile cu povești, iar că în cea mare stau ursuleții. Deprind astfel sortarea pe categorii.
  • Reperele vizuale. În perioada în care copilul nu știe să citească, îl ajutăm să se orienteze cu ajutorul pozelor și a desenelor. În sertarul pe care are lipită o fotografie cu pantaloni va ști exact ce găsește dacă îl deschide. Reperele vizuale sunt și pe placul copiilor mai mari. Un organizator cu rafturi pe care este desenat sau scris conținutul îi va ajuta să aleagă singuri hainele. De multe ori cei mici refuză să se îmbrace pentru că asociază procesul cu ceva complicat. Alteori doar le place să se răsfețe și să se joace. 🙂
  • Creează rutine. După cum spuneam, prin repetiție și prin joc omul mic deprinde mai ușor organizarea și o asimilează în rutina zilnică. Copilul trebuie să știe că după masă farfuria ajunge în chiuvetă ori că înainte de culcare jucăriile trebuie strânse în cutii (asocierea obiectului cu locul-casă). Sau orice alte acțiuni pe care dorim să le facă periodic. Așa cum părinții se îngrijesc ca el să aibă mâncare și haine curate, copil trebuie să înțeleagă că la rândul său are o serie de responsabilități față de familia sa și de față de spațiul în care trăiește (ex.: păstrarea casei în ordine este o responsabilitate comună, păstrarea hainelor și a jucăriilor ordonate este o responsabilitate individuală).
  • Scalarea. Un copil va învăța mai ușor locul diferitelor obiecte cu care interacționează dacă acestea sunt la nivelul său. Prin urmare, lucrurile cele mai utilizate vor sta mereu în spații ce îi sunt accesibile, la care poate ajunge cu mână și pe care le poate închide și deschide singur. Obiectele pe care le folosește mai rar sau la care nu vrem noi să aibă acces le punem pe rafturi, în dulapuri sau în cutii închise.

În concluzie, dacă vrem să ne învățăm copilul să fie organizat încă de mic trebuie să începem devreme și să păstrăm totul cât mai simplu și mai distractiv. Este mai ușor așa decât să fim nevoiți să îl dezvățăm de obiceiuri greșite prinse din zbor din afara familiei!

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

Articole recomandate