Home CASA Cum învățăm copiii să fie organizați de mici

Camerele copiilor se organizează la fel ca orice alt spațiu din locuință, atribuind locuri precise pentru jucăriile și lucrurile celor mici. Ei trebuie să învețe cât mai devreme că fiecare obiect are propria ”casă” și că atunci când nu îl mai folosim, el trebuie depozitat.  

Organizarea este un proces complex, dar care prin exercițiu se poate învăța. Nefiind o abilitate cu care ne naștem, putem spune că organizarea este o aptitudine de viață ce poate fi deprinsă de aproape oricine, în orice moment al vieții. Chiar și de copii mici, de 1-2 ani.

Iată câteva tehnici:

  • Puterea exemplului. Dacă tu, ca părinte, ești organizat, copilul va deprinde în mod firesc diferite tehnici de ordonare și depozitare a lucrurilor pe care le deține. Lasă-l să observe ce faci cu fiecare obiect din casă și mai ales ce faci cu ale sale. Inevitabil va reține cel puțin o parte din aceste asocieri.
  • Repetiția este mama învățăturii. Când strângi jucăriile, ține-ți copilul în preajmă și fă-l să perceapă procesul ca pe unul distractiv. ”A fost amuzant să scoatem cuburile și să construim cu ele. Acum hai să vedem care este primul care le pune la loc!”. Și așa în fiecare zi până când va deveni firesc pentru el sau ea să fac asta singur(ă). Nu uita să îl/o feliciți de fiecare dată!
  • Stimulare prin culoare. Deoarece culorile sunt printre primele repere la care cei mici răspund, le va fi ușor să asocieze acțiuni, lucruri sau locuri cu ele. Spre exemplu, cutia verde este pentru mașinuțe, iar cea mov pentru jucării din pluș.
  • Mărimile. Un alt reper pe care și-l iau ușor copiii sunt dimensiunile. Îi putem învăța că în cutia mică ținem cuburile, că în cea mijlocie sunt cărțile cu povești, iar că în cea mare stau ursuleții. În acest fel deprind firesc sortarea pe categorii.
  • Repere vizuale. În perioada în care copilul nu știe să citească, îl ajutăm să se orienteze cu poze și desene. În sertarul pe care are lipită o fotografie cu pantaloni va ști exact ce găsește dacă îl deschide. Sau pe cutia în care are mașini. Reperele vizuale sunt și pe placul copiilor mai mari. Un organizator cu rafturi pe care este desenat sau scris conținutul va ajuta copilul să își aleagă singur hainele. De multe ori, cei mici refuză să se îmbrace pentru că asociază procesul cu ceva mult prea complicat decât este în realitate. Alteori doar le place să se răsfețe și să se joace. 🙂
  • Creează rutine. După cum spuneam, prin joc omul mic deprinde mai ușor anumite tehnici de organizare. Totuși, pe măsură ce crește, unele activități nu i se mai par la fel de distractive pentru că se obișnuiește cu ele. Deci devin rutină! O variantă ar fi ca, în programul zilnic, copilul să știe că după masă farfuria trebuie dusă în chiuvetă, iar înainte de culcare jucăriile trebuie strânse în cutii (asocierea obiectului cu locul-casă). Sau orice alte acțiuni pe care dorim să le facă periodic. Așa cum părinții se îngrijesc ca el să aibă mâncare și haine curate, copil trebuie să înțeleagă că la rândul său are o serie de responsabilități față de familia sa (exp.: păstrarea casei în ordine este o responsabilitate comună, păstrarea hainelor și a jucăriilor ordonate este o responsabilitate individuală).
  • Scalarea. Un copil va învăța mai ușor locul diferitelor obiecte cu care interacționează dacă acestea sunt la nivelul lui. Prin urmare, lucrurile cele mai utilizate vor sta mereu în spații ce îi sunt accesibile, la care poate ajunge cu mână și pe care le poate închide și deschide singur. Obiectele pe care le folosește mai rar sau la care nu vrem noi să aibă acces, le punem pe rafturi, în dulapuri sau în cutii închise.

În concluzie, dacă vrei să îți înveți copilul să fie organizat încă de mic, îți recomand să începi devreme și să păstrezi totul cât mai simplu și mai distractiv. E mai ușor așa decât să fii nevoit(ă) să îl dezveți de obiceiuri greșite prinse din zbor de altundeva decât din familie!

Sper că ceea ce ai citit ți-a fost util și vei distribui mai departe. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Tot pe Facebook găsești și vestitul grup cu idei de organizare în care te invit.

Articole recomandate