#MareleInventar l-am creat prin 2019, după ce #MareaOrganizare, programul gratuit de pune în ordine cu sens a tuturor lucrurilor din locuință în decurs de o lună de zile era parcurs de mii și mii de persoane. M-am gândit atunci că cei care nu au 30/31 de zile la dispoziție pentru un proces complet și complex de organizare trebuie să aibă o alternativă. Ceva la care să poată apela oricând și care să se poată parcurge în propriul ritm. Mai lent, mai alert, cum îi place și cum îi iese fiecăruia. Poate fi o activitate pe săptămână, pot fi chiar 2-3. Sau poate fi un proiect de organizare fix atunci când avem nevoie să știm câte lucruri de un fel avem.
Multă vreme, #MareleInventar a fost disponibil pe site-ului meu de prezentare, dar cum toate articolele au migrat către blogul comunității cu idei de organizare, adică acesta, a venit momentul să îl mut și pe el.
”M-aș organiza dacă nu ar părea totul atât de complicat!”
Asta zic mulți dintre cei care se gândesc la organizarea casei.
Organizarea este simplă, creativă, intuitivă
Spun mereu acest lucru pentru că vreau să te conving că privită din unghiul potrivit, organizarea îți aduce o îmbunătățire rapidă și evidentă a stilului de viață. Dacă îți asumi proiecte ce cresc gradual, îți vei crea un tempo ce te va stimula. Aici este cheia! Începi cu ceva simplu, care nu implică nici foarte mult timp și nici metode și sisteme speciale. Organizează, de pildă, prosoapele. Sau lenjeriile de pat. Când le vei găsi frumos puse la locul lor, poate și sortate pe culori, vei prinde elan să continui.
Politica pașilor mărunți, aceasta este rețeta ce stă la baza programului #MareleInventar. Pornește de la un sertar, urcă la o comodă, apoi un bufet și spre final un întreg dulap sau o bibliotecă.
Când fiecare piesă de mobilier va avea un flux de întrebuințare și din punct de vedere estetic îți va face cu ochiul, vei privi altfel încăperile și modul în care ele pot fi reorganizate pentru a găsi mai ușor ce îți este necesar.
Organizarea înseamnă să atribui locuri-casă pentru ce deții
Atunci când pierzi din mână controlul cantităților, organizarea poate părea misiune imposibilă. Devenind însă mai conștienți de numărul lucrurilor deținute, decizia de a începe un proces mai amplu și constant de organizare, într-un orizont de timp asumat, vine de la sine. Degeaba îți spun că o să vezi diferența în ore sau bani câștigați dacă nu ești pregătit(ă) să începi. Te înțeleg perfect! Nici eu nu am tragere de inimă în fiecare zi pentru astfel de activități.
Ține minte: Schimbarea relației pe care o avem cu lucrurile se poate petrece atunci când realizăm cât de mult ne-am încărcat spațiul și viața cu ele.
Calendarul programului #MareleInventar
Ordinea activităților am gândit-o astfel încât să dea coerență spațiului, iar lucrurile să fie de găsit dintr-o privire. Pe măsură ce vei avansa, vei simți cel mai probrabil că îți poți asuma proiecte din ce în ce mai mari și mai complexe. În cazul în care sunt provocări pe care le finalizezi rapid, poți face inventar la inventar. Adică să numeri și pe subcategorii. ”Câte ustensile de gătit din lemn am? Din ele câte sunt spatule?” sau ”Câte fețe de pernă am? Din ele câte sunt decorative și câte sunt pentru dormit?”. Ține de fiecare cât de în detaliu vrea să privească lucrurile.
- Proiectul nr. 1 – Prosoape (de mâini, de față, de corp, de oaspeți, de plajă, seturi, pentru oaspeți, pentru mine, pentru partener(ă), pentru copil etc.) + Seturi de pat (cearșafuri, fețe de pernă, fețe de pilote, protecții de pat, cuverturi, pături, lenjerii etc.);
- Proiectul nr. 2 – Produse de îngrijire personală (șampoane, geluri, balsamuri, săpunuri etc.) + produse cosmetice (rujuri, fonduri de ten, rimeluri, pudre, creme, apă micelară etc.) + ustensile de makeup (pensule, bureți, aplicatoare, șervețele cosmetice etc.);
- Proiectul nr. 3 – Comode cu sertare (tot ce este depozitat în sertare – tricouri, pulovere, pijamale, pantaloni, accesorii (curele, cravate etc.), perdele, draperii, fețe de masă etc.);
- Proiectul nr. 4 – Dulapuri cu bară și rafturi (ce depozităm pe umerașe și în stive – haine office, de ocazie, sezon/extrasezon, accesorii etc.);
- Proiectul nr. 5 – Încălțăminte (de purtat, de ocazie, pentru hobby/sport etc.);
- Proiectul nr. 6 – Accesorii pentru exterior (căciuli, fulare, șaluri, mănuși etc.) + genți (poșete, plicuri, rucsacuri, ghiozdane, plase etc.);
- Proiectul nr. 7 – Bijuterii (ceasuri, inele, lanțuri, brățări, broșe etc.);
- Proiectul nr. 8 – Cărți (pe genuri, autori, colecții, edituri etc.) + Documente (diplome, certificate, chitanțe, facturi, asigurări etc.);
- Proiectul nr. 9 – Spațiu de lucru/studiu (instrumente de scris, gadgets, agende etc.);
- Proiectul nr. 10 – Jocuri și jucării (plușuri, cuburi, jocuri electronice, boards etc.) + cabluri (încărcătoare, cabluri TV/internet/PC etc.);
- Proiectul nr. 11 – Bucătăria (oale, farfurii, tacâmuri, pahare, căni, cești, caserole, condimente, instrumente pentru gătit etc.) + frigider & congelator;
- Proiectul nr. 12 – Cămară/debara/garaj/balcon (echipament sportiv, soluții de curățenie, unelte, electrocasnice, borcane etc.).
Folosește-te de #MareleInventar pentru a crea grupe de obiecte: de dăruit, de donat, de vândut, de cumpărat, de reutilizat, de reciclat.
Poți realiza câte un inventar pentru fiecare membru al familiei (ex. produsele tale de igienă, ale lui/ei, ale copilului etc.), să vezi și individual cum stați (cât deține, cât irosește fiecare). Veți stabili ulterior împreună noile cantități pe care le veți cumpăra pentru a reduce risipa de resurse, bani și spațiu.
Pe un alt palier, #MareleInventar îți arată și ce stocuri trebuie refăcute. Pot fi produse de curățenie și îngrijire personală, pot fi rechizite pentru școală sau articole sportive pentru antrenament… Indiferent că este vorba de achiziții pentru casă ori de o împrospătare mai susținută a garderobei, inventarul îți arată cantitățile corecte.
Atunci când ai terminat de numărat, mergi pe grup și lasă un comentariu cu rezultatul. Prin comparație, ne ajutăm unii pe alții să schimbăm relația cu lucrurile, să stabilim când este vorba despre calitate și când este vorba despre cantitate.
Profită de #MareleInventar și dă la o parte lucrurile ce stau nefolosite, sunt nepurtate ori stricate. Nu uita, rolul acestui program de organizare este de a stabili cât și ce deții. Odată identificat surplusul, el va fi mai ușor de înlăturat.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor.