Home CASA 5 idei de organizare pentru camere Montessori

5 idei de organizare pentru camere Montessori

Am scris pe blogul personal, designtherapy.ro, un articol despre modul în care se poate face organizare într-o cameră amenajată conform principiilor educației Montessori.

Dacă nu sunteți familiarizați cu această, vă spun că nu poți ascunde nimic. Totul este la vedere și la îndemâna copilului.

D. merge la o grădiniță Montessori. Dar nu pentru că am fi fost obsedați de sistem, ci pentru că mi s-a părut cea mai apropiată abordare de stilul nostru de parenting. Nu vrem Montessori pentru că e la modă, ci pentru că ni se pare natural ca D. să ne ajute să punem masa, să-și ia singur jucăriile (de pus la loc mai rar, aici e un fail Montessori :)), dar ni-l asumăm și noi și grădinița), să-și aleagă singur hainele (spre exasperarea mea) sau să experimenteze lucruri noi de unul singur (cum ar fi să creeze povești cu jucăriile lui, atunci când le combină – de ex dinozauri cu roboți in a crazy battle – ceea ce mi se pare foarte tare). 

Spațiul de odihnă

organizare camerei copilului

Pe românește: patul. Cât mai simplu. Noi, de exemplu, am decis să cumpărăm două saltele, pe care le-am pus una peste alta. Este cel mai confortabil pat din casă. D. nu doarme în el, noi da. Și ne place. Pe pat are jucării, plușuri, iar motivele alese pentru lenjerie sunt simple, în culori pastelate, cu scene despre care discutăm: roboți, animale din pădure etc. Nepărat în apropiere o lumină de veghe. Ceva simpatic, care să-l bucure dacă se trezește noaptea speriat. Noi am mai luat și niște perne decorative, pentru ilustrații: avioane. Da, o altă etapă. Desenele sunt alb-negru, astfel cromatica zonei rămâne sub control. 

organizare camerei copilului

Spațiul pentru activități

Activități. Ce cuvânt mare pentru acești oameni mici. Dar adevărul este că, dacă optați pentru acest stil educațional, activitățile vor ocupa mult timp. Pentru că ideea, în Montessori, este să-i oferi copilului posibilitatea de a-și alege activitatea preferată, de a se juca când și unde și cu ce își dorește. Desigur, joacă egal învățare. Rafturile mici sunt ideale. Lăzile, cutiile etajerele nu foarte greoaie. Tot ce înseamnă accesibilitate pentru ei.

În locul unei biblioteci masive, mai degrabă puneți câteva etajere în care să expuneți cărțile preferate. Garantat că va funcționa. Inclusiv să strecurați pe acele rafturi câte o lectură pe care o preferați voi. 

organizare camerei copilului

Depozitarea hainelor

Aici maestrul absolut este Diana Mihăilă, Master Organizer, cu propria metodă de organizare validată. Ea recomandă depozitarea hainelor în U sau L pe rafturi, ba chiar și niște combinații.

Alături de rafturi, câteva umerașe la îndemâna copilului, unde va avea hainele pentru a doua/treia zi, o ținută festivă sau orice îi face plăcere sunt variante care vă vor ajuta să faceți din îmbrăcat floare la ureche nu Misiune Imposibilă.

Depozitarea și organizarea jucăriilor

Cred că acesta este capitolul cel mai sensibil pentru orice părinte. Și cel mai dificil de gestionat. Indiferent de vârstă, copiii au jucării. Atunci când sunt pasiunea lor este LEGO, cu siguranță părinții au și mai mult de suferit. Știm cu toții că piesele alea mici prind viață și ni se aruncă sub tălpi și în alte locuri pentru a ne provoca durere. 

organizare camerei copilului
organizare camerei copilului
organizare camerei copilului

Variante interesante de depozitare, care implică și organizare, mi se par cele de mai jos. Jucăriile sunt la îndemână, însă pot fi ascunse la nevoie în coșuri, lăzi, sub pat etc.

Totul simplu, din puține mișcări, astfel încât și cel mic să fie încurajat să se organizeze. Pentru a se antrena în această activitate – de organizare – copii trebuie să fie atrași de simplitatea activității. Deci cutii, lădițe, coșuri, dar și mai puține jucării. Funcționează rotirea jucăriilor, iar când sunteți siguri că nu se mai joacă cu respectiva jucărie – donată. Pentru a face loc uneia noi. 

Dacă vrei să vezi mai multe idei de depozitare pentru jucăriile copiilor, iată aici câteva: Ordine în camera copilului cu o simplă etajeră.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Tot pe Facebook găsești și vestitul grup cu idei de organizare în care te invit.

Articole recomandate