Home BIROU Sfaturi pentru creșterea productivității + recomandare de espressor automat Philips

Sfaturi pentru creșterea productivității + recomandare de espressor automat Philips

Știi vorba aceea: ”Nici iarba nu crește lunea până când nu bei prima cană de cafea!”? Ei bine, m-am gândit îndelung la cum facem să ne ajutăm de organizare pentru a avea nu doar startul mai ușor, ci și ziua mai productivă. Îmi place să mă joc cu conceptul de flux în situații care mai de care. Așa, să nu mă plictisesc și nici să îmi las mintea să intre în rutină.

Deși rutina este de bază în organizare și face ca procesele să devină imperceptibile sau măcar tolerabile, pentru un professional organizer este contraproductiv să rămână în aceleași metode și șabloane de gândire. Bine, eu și sunt o norocoasă pentru că realmente îmi place ceea ce fac, dar și pentru că am alături glorioasa comunitate cu idei de organizare, de pe Facebook. Dacă nu ai ajuns încă acolo, să știi că te așteaptă vreo 35.000 de persoane pasionate de acest subiect, educate, empatice și dornice să împărtășească din trucurile lor pentru o viață în ordine și armonie. Este și o comunitate premiată, dar promit să o mai laud și altă dată.

Am început să scriu acest articol de la premiza că productivitatea și cafeaua merg mână în mână. Desigur, pentru cei care obișnuiesc să o consume. Cafeaua. Dacă nu ești băutor/băutoare, te rog, nu te opri din citit. Sfaturile se aplică tuturor, în ponderi diferite poate, căci nu există soluții universal valabile, cum nici oamenii nu sunt la fel. Dar dacă intri constant pe blog, știi deja că tehnicile minune sunt de fapt cele pe care le-ai testat și au dat rezultate pentru tine.

Bun, productivitatea. Hai să ne concentrăm pe ea, căci de când ne trezim și până când adormim joacă un rol important în viețile noastre.

De ce este important să fim productivi?

Pentru că terminăm treaba mai repede. Uneori facem chiar mai multă, dar mereu este important să o facem mai bine. Este un proces ce aduce progres. Hai că am zis și bine și frumos și concis! Jurnalist corect, organizatoric perfect!

Să bei cafea este pentru unii un tabiet, un catalizator, un mod de a socializa. Și lista poate fi mai lungă de atât, așa că te las pe tine să o completezi în gând și să intri în starea bună pe care aroma cănii perfecte știi că ți-o poate da. Dar ce zic eu să te gândești la ea. Ia cafeaua și citește mai departe, sorbind fiecare cuvânt și sfat de organizare. Din asocierile de cuvinte este clar că m-a inspirat subiectul.

Cafeaua de dimineață nu are legătură doar cu aportul de cofeină și cu ritualul pregătirii. Ea simbolizează intrarea în modul de lucru. Este un semnal clar că trebuie să mă concentrez pe o serie de acțiuni și că trebuie să fiu eficient(ă). Eficiența este determinată și de mediul în care activez. Un spațiu pregătit pentru sarcini asumate va lucra în favoarea mea. Stabilirea priorităților, a resurselor, a timpului necesar mă vor ajuta să bifez tot ce am trecut pe lista mea de to do.

Pași pentru o zi mai productivă

Întotdeauna încep cu ce este și important și urgent. Pot fi sarcini importante, dar care nu au un deadline imediat și atunci mă concentrez pe ce trebuie să termin mai întâi. De altfel, activitățile de zi cu zi pot fi împărțite în felul următor:

  • Important și urgent
  • Neimportant, dar urgent
  • Important, dar care nu este urgent
  • Neimportant și care nu este urgent

Cu aceste repere clare în minte, lista de activități se va scrie mult mai ușor, o dovadă în plus a beneficiilor organizării. 

Flux și productivitate

Un birou curat setează un start bun pentru o zi productivă. Nu vrei să ajungi la birou și să pierzi toată dimineață sortând printre lucruri adunate în stive pe acolo. Ca și în casă, și în spațiul de lucru se aplică aceeași regulă: strângem tot la finalul zilei.  Astfel vom valorifica la maxim primele orele ale zilei, când s-a demonstrat științific că atingem cel mai ridicat grad de concentrare. Pe măsură ce obosim, productivitatea scade, dar cu ajutorul organizării nu se va prăbuși brusc. Iar pentru aceasta, te rog să recitești cele 4 criterii de ierarhizare a sarcinilor, de mai sus. Să se fixeze bine, de le descoperi acum pentru întâia dată.

În cazul în care obișnuiești să bei mai mult de o cafea pe zi, atunci este de la sine înțeles că dacă poți amenaja un coffee corner este indicat să fie aproape de birou. Cu cât este mai îndepărtat, cu atât mai mult îți vei ieși din starea de lucru. Nu este un lucru total rău nici acesta, chiar este recomandat să facem pauze periodic (vezi pomodoro technique), dar să nu transformăm programul de lucru într-o pauză lungă de cafea, căci se alege praful de toată productivitatea noastră. Putem prelungi momentele de energizare dacă le integrăm în sesiunile de brainstorming. Bem și o cafea cu colegii, dar și punem idei noi în discuție. Astfel nu ne decuplăm complet de la sarcinile profesionale, ba din contră, amplificăm productivitatea. Win-win!

Nu este rău să bem una sau mai multe cafele împreună cu colegii, just for fun. Prilejul este minunat pentru socializare, iar o echipă care se cunoaște și dincolo de sarcinile profesionale va conlucra mai eficient.

O cafea aromată stimulează și creativitatea. Mirosul ne poartă cu gândul în multe locuri și poate activa amintiri, senzații, experiențe. Iar tușa personală este recomandat să se simtă mai ales când ești antreprenor. Este povestea ta și dacă ea ajunge la ascultătorii potriviți se va traduce în profitabilitate. De unde vine profitabilitatea? Și din productivitate, desigur! Acum că am închis cercul, se ne mai rotim un pic în jurul lui, căci mai am câteva idei de împărtășit. 

Ce mai poți face în timp ce bei cafeaua la birou?

În principiu, sarcini care nu te solicită foarte mult. Cele denumite mai sunt ca neimportante și deloc urgente.

  • Să sortezi emailuri
  • Să ștergi fișiere care nu îți mai sunt necesare
  • Să golești Recycle bin
  • Să treci în revistă încă o dată calendarul săptămânal și să faci mici actualizări
  • Să treci în revistă ce mai ai de făcut în orele următoare

Practic, să te organizezi mai bine pe plan digital, căci dacă lucrezi într-un spațiu de office, cel mai probabil ai și un computer sau un laptop în față. Spațiile moderne de birouri au integrate și zone de relaxare în care angajații pot lua pauze pentru reîncărcarea bateriilor. Și acolo îți poți lua cafeaua. Fie că asculți muzică, citești dintr-o carte sau te joci pe consolă, termosul tău reutilizabil poate fi la o întindere de mână.

Video recomandare de produs: Espressorul automat Philips 5500

Bun, ca să îmbinăm utilul cu plăcutul, vin și cu o recomandare de espressor automat pe care îl poți avea în zona de lucru de acasă sau de la birou. Tot scriam mai sus că dacă stă în puterea ta este chiar indicat să amenajezi un coffee corner aproape de spațiul de office pentru a rămâne productiv(ă).

Cu Philips 5500, cel mai performant espressor automat al brandului, la ora actuală, poți prepara 20 de rețete delicioase calde sau cu gheață, pe bază de cafea. Când l-am testat, m-am gândit și în ce context aș savura ceașca pregătită. Printre cele mai consumate tipuri la nivel mondial se numără cafeaua medie, espresso și latte macchiato. Pe acestea trei le-am preparat și eu, dar fiecare utilizator poate fi oricât de creativ își dorește, mai ales că își poate salva în profilul propriu rețetele preferate. Astfel, oricare dintre ele se va afla la doar o atingere de buton distanță, după setare și salvare.  

Și modul de preparare este mai rapid față de modelele precedente de espressoare Philips. Datorită funcției QuickStart, imediat ce pornești aparatul, poți selecta și tipul băuturii. Espressorul se va încălzi în funcție de rețeta aleasă astfel încât să ofere cel mai bun gust, dar și o temperatură potrivită pentru a sorbi numaidecât din ceașcă. Aroma este îmbunătățită și datorită râșniței ceramice rezistentă la uzură, ce poate granula bobul pe o scară de la 1 la 12.

Dar ce m-a impresionat pe mine cel mai tare și cel mai tare este sistemul de lapte LatteGo, pentru că sunt o mare amatoare de latte și cappuccino. Dacă vrei să vezi ce înseamnă spumare ciclonică, cumpără espressorul Philips 5500. Spumează la fel de bine și de fin inclusiv laptele vegetal.

Ușor de curățat datorită filtrului AquaClean, noul espressor promite până la 5.000 de cești fără detartrare. Cu doar două piese și fără alte tuburi, sistemul de lapte LatteGo se curăță și el în mai puțin de 10 secunde, în mașina de spălat vase sau sub jet de apă.

Recapitulare:

  • cel mai performant espressor automat Philips
  • are două profiluri integrate, în care utilizatorii pot salva rețetele preferate
  • poți prepara imediat după pornire cafeaua preferată, datorită funcției QuickStart
  • prepară 20 de rețete delicioase calde sau cu gheață, pe bază de cafea
  • este cu 40% mai silențios datorită tehnologiei SilentBrew
  • are râșniță ceramică rezistentă la uzură, ce granulează de la grosier până la foarte fin, pe o scară de la 1 la 12
  • are integrat sistemul de lapte LatteGo pentru spumare ciclonică, dar și pentru curățare rapidă
  • ușor de curățat datorită filtrului AquaClean (până la 5.000 de cești fără detartrare)

Toate calitățile i le găsești chiar AICI. Sau poți aștepta review-urile membrilor comunității cu idei de organizare ce îl vor testa în perioada următoare. Promit să actualizez articolul cu impresiile lor imediat ce le primim. Tot în grup, și tot în teste vine și un modelul de espressor automat Philips 4400. Și recenziile lui le vei regăsi în ceva vreme mai jos.

Acum te las să savurezi o cafea și să vezi un scurt video introductiv despre modelul 5500.

Acum dă PLAY și urmărește video:

UPDATE:

Dacă ești membru al minunatei comunități cu idei de organizare, de pe Facebook, poți citi recenziile membrilor ce au testat espressoarele Philips 4400 și 5500. Te vor ajuta să îți faci o impresie mai amplă despre ele.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Articole recomandate