Home CASA Descarcă gratuit checklist de curățenie + 3 sfaturi super eficiente pentru o casă mai curată

Descarcă gratuit checklist de curățenie + 3 sfaturi super eficiente pentru o casă mai curată

Ne place sau nu, curățenia este parte din rutina de zi cu zi. De ea, cât și de noi depinde cât de agreabil și de primitor este mediul casei noastre. Conștientă fiind că nu toți ne înghesuim la curățenie din pură plăcere (chiar și cei care se relaxează făcând treburi casnice mai zic pas), am pus împreună 3 sfaturi testate, inclusiv în comunitate, pentru o casă mai rapid și mai ușor igienizată.

Sigur, acest ”rapid și ușor” stă în ochii cititorului, dar îndrăznesc să cred că împărțirea oricărei activități în etape clare, o fac mai eficientă și mai tolerabilă chiar și de către cei care privesc curățenia, ordinea și organizarea ca pe o necesitate, nu ca pe niște rutine sănătoase. Încă! Căci după ce vei citi, am convingerea că ideea de antrenare a unor obiceiuri și transformarea proceselor casnice în unele imperceptibile sau măcar tolerabile, sună tentant.

3 sfaturi super eficiente pentru o casă mai curată

Alcătuiește un program de curățenie. Cu ajutorul acestuia, dar și în baza lui, ne asigurăm că, periodic, curățăm toate zonele casei. Practicarea unor rutine regulate de igienizare ne ajută nu doar să păstrăm spațiul curat, ci și să evităm dezordinea și acumularea excesivă de obiecte. O locuință din care surplusul a fost înlăturat va fi mai ușor de curățat, ordonat și organizat. Iar un flux eficient va potența spațiul și va contribui la crearea unui mediu plăcut și confortabil.


Truc simplu de curățenie și organizare: Curăță și organizează casa pe măsură ce treci dintr-o cameră în alta. Vezi, ai strâns, ai șters, ai pus la loc.


Sortează periodic. Să realizezi un inventar este simplu: creezi categorii și numeri în interiorul fiecărei. Să înlături surplusul poate fi mai complicat, dar dacă arunci o privire pe hartareciclarii.ro, s-ar putea să găsești rapid puncte de colectare din proximitatea ta. Dar nu tot excesul se reciclează. Ce este bun și funcțional poate fi donat către cauze sociale sau dăruit ori dat cunoscuților și apropiaților. Dacă ei au nevoie de ce le oferim! Nu ne mutăm surplusul în casele altora doar pentru că știm că le este greu să ne refuze.

Alcătuiește un kit de curățenie. Instrumentele potrivite, fie că sunt lavete, bureți, soluții sau electrocasnice, fac procesul mai rapid și mai tolerabil. Oricât de puțin ți-ar plăcea să faci treburi casnice, când ai tot necesarul la îndemână, ceva ceva iese. Dacă vrei să îți sporești eficiența, compune seturi de curățenie în funcție de încăperea pe care urmează să o igienizezi. Ce folosești în baie, nu îți trebuie în totalitate și în bucătărie sau în dormitor. Așa că nu îngreuna excesiv coșul de menaj, însă asigură-te că ai cu tine bureți, lavete, mănuși, saci menajeri, role de șervețele, șervețele umede și soluții adaptate suprafețelor (pentru lemn, metal, ceramică, sticlă etc.).


Truc simplu de curățenie și organizare: Pornește de sus, de pe dulapuri și mergi către podele. Astfel, praful și murdăria coboară odată cu tine și poți organiza imediat spațiile pe care le-ai curățat.


Pentru o curățenie temeinică și durabilă, obținem cele mai bune rezultate cu soluții one purpose. Cele multifuncționale sunt atractive, mai ales dacă nu avem foarte mult spațiu de depozitare, însă este total nerealist să ne așteptăm ca un puf din aceeași sticlă să curețe la fel de bine și sticlă și metal și textile. 

Descarcă gratuit checklist-ul de curățenie:

Informațiile puse în practică rămân cu noi și antrenează rutina. Asta își propun cam toate postările de pe acest blog, pentru că organizarea se bazează foarte mult pe antrenarea unor obiceiuri ce o fac să devină imperceptibilă. Sau măcar tolerabilă pentru cei care nu sunt și nu vor deveni mari fani. Este în regulă, suntem diferiți și avem pasiuni distincte! Indiferent de ce parte a… pasiunii ne aflăm, sunt activități care trebuie făcute. Așa cum sunt curățenia, ordinea și organizarea.

Pentru a te susține în antrenarea acestor rutine casnice, ca un specialist în soluții de organizare harnic și dedicat ce sunt J, am creat un checklist cu sarcini zilnice, săptămânale și lunare de bifat pentru o locuință mereu curată. În articol, am făcut și câteva recomandări de produse epack, marcă premium ce comercializează pungi alimentare, saci menajeri, folii de aluminiu și stretch, hârtie de copt, bureți de vase și lavete, articole de unică folosință și articole de menaj de cea mai bună calitate. Sunt convinsă că le-ai descoperit în linkurile inserate mai sus și poate chiar și în marile lanțuri de supermarketuri și hypermaketuri, unde le găsești la raft.

Descarcă gratuit listele de curățenie, la rezoluție mare


Pe post de concluzie:

Vom avea o casă curată și ordonată dacă suntem consecvenți. Cu cât repetăm mai des rutina de curățenie, cu atât scade nivelul de murdărie și, totodată, crește anduranța noastră la astfel de activități. Pe scurt, ajutăm rutina să se instaleze și facem casa să lucreze în beneficiul nostru.

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Articole recomandate