Pentru a avea un an nou organizat, așa cum ne place nouă, cheia este să setăm proiecte pe care să le putem duce la îndeplinire. Rutinele sunt mereu de folos, așa că vom stabili obiective realiste și vom face planuri în acord cu resursele la care avem acces.
Cu ce începem?
Cu identificarea obiectivelor. Ecuația ideală este formată dintr-un obiectiv principal și alte două țeluri secundare. Nici prea mult, nici prea puțin. Fix cât putem simți că este realizabil, tangibil. Planurile vor fi duse la îndeplinire dacă stabilim etapele ce trebuie parcurse, dar și resursele necesare.
De pildă, dacă obiectivul nostru este să avansăm pe plan profesional, atunci vom evalua dacă finalizarea unui anumit curs ne poate aduce mai aproape de acest deziderat. Sau poate fi vorba despre implicarea în anumite proiecte ori de participarea la o serie de concursuri. Toate aceste elemente trebuie clar enumerate și ierarhizate. Ce este important și urgent de făcut? De cât timp am nevoie pentru a bifa obiectivul? Care sunt pașii următori?
În organizare, planificarea este esențială. Așa că vom pune la vedere obiectivele pentru a nu ne îndepărta de la ele. Este fix ca atunci când vrei să slăbești și pui pe ușa frigiderului meniul de regim, dar și poza cu silueta mult dorită. Le vezi, le respecți, te motivează!
Alte proiecte de organizare utile încă din prima lună a anului
Inventarul. Fie că vorbim de hainele din dressing, de cărțile din bibliotecă ori de jucăriile copiilor, inventarul ne ajută să vedem exact ce avem și cât avem. Surplusul se ”ridică” la suprafață imediat după ce am trecut prin acest proces. Rămâne doar să stabilim ce facem cu el – dăm, donăm, vindem, reparăm, reutilizăm, reciclăm, aruncăm.
Nu tot ce este astăzi stricat este de aruncat. Hai să reparăm ce poate fi salvat și să nu ne mai grăbim să cumpărăm lucruri noi doar pentru că se găsesc pe toate drumurile. Să stabilești o conexiune cu ceea ce deții este mai important. În plus, fiecare lucru nou va ocupa spațiu. Regula one in, one out este utilă. Dar ne ținem de fiecare dată de ea? De câte ori nu păstrăm lucruri pentru piese de schimb ori pe motiv că poate ne mai trebuie cândva la ceva, fără a ști însă când și cum?
Când nu luăm decizii cu privire la obiecte, acumulăm în exces. Conceptul de ”clutter” însumează atât dezordinea, cât și excesul. Iar dacă ne dorim să fim organizați, el nu are ce să caute în vocabularul și în casele noastre.
Hai să învățăm să spunem NU. Nu la ce nu ne mai trebuie, nu la ce ne este oferit și nu ne este de folos, nu la ce nu ni se potrivește. Noi suntem singurii care putem stabili limitele, necesarul, nevoile și plăcerile. Noi știm când este destul pentru propria persoană și pentru propriile case.
Cum îți dai seama că ai prea mult?
E foarte simplu! Când casa este mereu dezordonată, iar ție îți este greu să găsești obiecte uzuale, atunci ai prea mult. Nu trebuie să vină nici un specialist în nimic să îți spună asta. Tu ești cel mai bun evaluator al propriului confort și al propriei bunăstări.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor.