De la începutul pandemiei și până în primăvara lui 2021, aproape 60% dintre români au lucrat de acasă, o arată rezultatele unui sondaj pe care l-am derulat vreme de aproape 6 luni în mediul online și în comunitatea cu idei de organizare și în care s-au implicat peste 1.200 de persoane. Pentru a fi mai productivi, mai creativi, mai eficienți, peste 40% au simțit nevoia să își amenajeze o zonă de home office (găsești rezultatele complete în proaspăt lansata revistă OrDeLi).
Despre cum împletim sarcinile profesionale cu cele personale atunci când lucrăm de acasă am vorbit și în cadrul celei de-a 4-a ediții a conferinței #MareaOrganizareLIVE, unde Răzvan Atimariti, Collaboration Lead Romania & CIS la Cisco România, ne-a prezentat Cisco Webex Desk Pro, un dispozitiv de ultimă generație ce îți permite să te conectezi la întâlnirile de business într-o manieră simplă și rapidă, cu o fidelitate impresionantă a sunetului și a imaginii și cu posibilitatea de a crea și a distribui prezentări interactive care să păstreze nivelul de atenție și de implicare ridicat, de la început până la final.
Câteva sfaturi de organizare pe plan profesional
Din sondajul menționat mai sus am aflat și că una dintre provocările constante ale lucratului de acasă o reprezintă întâlnirile virtuale. Dar, înainte de a convoca una, trebuie să stabilim dacă este cu adevărat necesară. Poate fi aspectul rezolvat printr-un email sau telefon? Dacă răspunsul este da, înseamnă că este inutil și ineficient să consumăm timpul nostru și al altora cu o întâlnire ce nu constituie cea mai practică modalitate de a ne îndeplini sarcinile profesionale. În schimb, dacă vom considera că o ședință online va face proiectul să avanseze, vom stabili o agendă, cu puncte de discuție și timpi dedicați. În cazul în care nu suntem noi conducătorii întâlnirii, ne asigurăm că știm subiectele și că suntem pregătiți cu posibile răspunsuri la spețele ce ne privesc.
Ne organizăm mai ușor și dacă identificăm în mod corect materialele și gadget-urile necesare și dacă zilnic facem un mic inventar. De la un proiect la altul pot apărea schimbări sau, cel puțin, materiale de arhivat, fie ele în format fizic ori digital.
Pomodoro Technique sau, pe românește, tehnica roșiei, spune că ne îmbunătățim performanțele dacă lucrăm în intervale bine trasate în timp, între care intercalăm momente de pauză și recreere.
Despre CISCO
#Cisco este liderul mondial în tehnologie ce face ca internetul să funcționeze din 1984, contribuind decisiv la dezvoltarea acestuia așa cum îl știm astăzi. Pe lângă echipamente și soluții de rețelistică, Cisco oferă și tehnologii de securitate, soluții de colaborare (precum platforma #Webex) sau soluții pentru centrele de date.
În urmă cu 23 de ani, Cisco a dezvoltat și a lansat un program educațional denumit Cisco Networking Academy, pe scurt #NetAcad, pe care îl derulează cu succes și în România de peste 20 de ani, având până în prezent peste 132.000 de studenți.
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.