A venit primăvara și odată cu ea vremea unui nou fresh în locuință! Hainele călduroase și voluminoase trebuie puse la păstrare, proviziile trebuie împrospătate, iar casa trebuie eliberată și curățată pentru a face loc florilor și decorațiunilor în culori pastelate.
Ce spații și categorii organizăm când se schimbă anotimpul? Cămara, frigiderul și congelatorul, dulapul cu haine, baia, camera copiilor, medicamentele și produsele de îngrijire personală. Sigur pot fi mai multe! Dar hai să pornim cu aceste 5 repere la drum, să le luăm pe fiecare în parte și să vedem ce putem face mai bine.
1. Cămara, frigiderul & congelatorul
Primăvara aduce cu ea fructe și legume proaspete, așa că o triere a stocurilor din debara este imperios necesară în aceste zile. Conserve, compoturi, borcane, sticle și cam tot ce ținem pe polițe departe de lumină și de fluctuațiile de temperatură trebuie atent inspectat. Verificăm și stocurile păstrate la rece, în frigider și congelator, căci de acum începem să gătim mai fresh, iar meniul se schimbă pe măsură ce rafturile piețelor și magazinelor se umplu cu produse proaspete.
Pentru planificare alimentară, îți recomand articolele Danielei Niculi.
Prin urmare, golește raft cu raft și dă la o parte tot ce are termen de valabilitate redus. Planifică mesele din săptămânile următoare cu aceste ingrediente pentru a reduce risipa alimentară. Dacă ai produse expirate, scoate-le de acolo, că sigur bune la loc nu se mai fac.
Odată golite spațiile cu provizii – cămara, frigiderul și congelatorul – curăță-le și apoi depozitează pe categorii. Primele stau produsele care expiră cel mai curând. Este important să creezi un astfel de flux ca să nu mai irosești bani aruncând mâncare. Sunt prea multe studii care arată că unii dintre noi aruncăm chiar mai mult decât consumăm…
Ce categorii putem forma? Pai pot fi produse de același fel, gen sosuri sau care se folosesc împreună la micul dejun, de pildă (cereale, crackers, dulceață etc.). Dacă nu ai coșuri în care să le grupezi, pune-le în șir indian, de la mic la mare, din față spre spate. Le vei vedea și le vei apuca ușor.
Îți las mai jos și un video de la Super Neatza cu Răzvan și Dani despre organizarea frigiderului și a congelatorului.
2. Dulapul cu haine
Sortarea hainelor la fiecare început de sezon este o chestiune clasică. Nu trebuie să fim ași în organizare să știm și să facem asta! Îți garantez! Începi prin a tria ce rămâne de ce trebuie depozitat. Apoi ia aceste categorii la ”puricat”. Dacă în cazul hainelor de stocat o husă ca aceasta poate rezolva multe căci este încăpătoare și flexibilă, în cazul celor care rămân, ne uităm cu atenție cum trebuie depozitate. Cum stabilim asta? În funcție de țesătură, de ocazia la care le purtăm, de frecvență, de afinitate. Pe scurt, ne place, ne vine bine, purtăm des, punem în locurile accesibile din dressing. Hainele de ocazie mai la capăt de rând, iar cele care ne trebuie mai rar, nu chiar pe polițele pe care ne care întâi privirea.
Îți recomand să citești pe blog despre Raftul dezordinii, o soluție pentru un dulap organizat pe termen lung.
Ce facem cu îmbrăcămintea care nu ne mai place/vine/trebuie/s-a deteriorat? Ce este bun, dar nepotrivit pentru noi vindem, dăruim sau donăm. Ce s-a deteriorat, se reciclează. Verifică hartareciclării.ro pentru a găsi un centru în proximitatea ta.
Citește în #OrDeLi, revista de organizare, design și fine living, 5 sfaturi de organizare a hainelor de la Martha Stewart, dar cum să îți alegi corect hainele pentru a nu avea un dressing ticsit de lucruri nepotrivite pentru tine. Sunt multe articole interesante în fiecare număr!
3. Baia
În baie, situația are trebui să fie mai simplă. Sortarea pe categorii e clară și accesibilă: produse de igienă, produse de îngrijire, prosoape și jucării de duș, la cine e cazul. Aaa, poate și o zonă de depozitat detergenți și soluții de curățenie, dacă nu ai alt spațiu în casă pentru ele. Dar atât! Ba nu, pardon! Și litiera (m-a mieunat pisica să îmi amintească)! 🙂
Începi prin a goli sertarele și dulapurile, ca să vezi exact ce ai pus acolo. În general, băile sunt mici și spațiile incomode. Deci chiar trebuie să scoți tot ca să faci o triere ca la carte. Nu e ca în cămară, unde rafturile sunt largi și poți da din stânga în dreapta până rămâi cu ce îți trebuie. Aici te strecori, te apleci, te fandezi… Au genunchiul!
Dacă tot scoți afară stocurile, citește etichetele de pe fiecare tub de cremă, sticlă de ojă, gel de duș… Și ele expiră! Pentru că spațiile sunt mici și incomode, așa cum le portretizam mai sus, pentru organizare, te poți folosi de cutii cu mânere, pe care să le extragi în funcție de categoria în care trebuie să umbli.
4. Camera copiilor
Aici e distracție totală! Mai mult a lor, a celor mici și mai puțin a ta, părintele care trebuie să sortezi, să faci curat și să depozitezi. Sigur, este bine să îi implicăm, dar să fim realiști, când sunt mici, nu au nici cea mai multă răbdare și nici foarte multă îndemânare. Dar ele se formează prin exercițiu, așa că la început le dăm sarcini mici. De pildă, să trieze șosetele și să le scoată pe cele mici și uzate. Sau să își aleagă cărțile care le plac și mai corespund vârstei. Jocurile descompletate plecă dacă nu pot fi reutilizate piesele sau combinate cu altele.
Organizarea camerei este un bun exercițiu de caritate pentru cei mici. Tot ce nu le mai vine și nu le mai trebuie, dar este bun, poate fi donat către o cauză socială. Cu cât deprind mai devreme aceste valori, cu atât mai mult se dezvoltă emoțional. Și asta cred că ne vrem toți, copii empatici care își doresc o lume mai bună!
Un lucru trebuie să reții în ceea ce privește camerele lor: organizarea o faci în raport cu vârsta, cu înălțimea, cu forța lor fizică, cu capacitatea de înțelegere / etapa de dezvoltare, dar și în funcție de frecvența utilizării și de afinitate. Când sunt mici, mici, organizăm pentru noi, adulții, să putem face pentru cei ce este necesar. Pe măsură ce cresc, punem la nivelul lor tot mai multe lucruri, de preferat pe categorii sau care se întrebuințează împreună. Formele și culorile sunt primele repere înțelese de copii.
Iată cu articol cu mai multe soluții de organizare a jucăriilor recomandate în minunata comunitate de pe Facebook.
5. Medicamente și produse de îngrijire personală
Dacă nu ții în baie medicamentele și produsele de îngrijire personală, deci nu le-ai triat acolo, ia-le ușor și evaluează-le. Medicamentele expirate se duc la farmacie și se predau cu proces verbal. Niciodată nu le aruncăm la coș pentru că poluează mediul! Iar pentru creme și ambalaje, multe centre comerciale mari au puncte de colectare, cum se întâmplă la Kaufland unde sunt deja celebrele broscuțe țestoase.
Ce am observat pe propria piele, de-a lungul timpului, este că dacă un produs nu este folosit cu regularitate, nu este practic să îl cumpăr în ambalaj mare. Poate am o cremă de mâini sau de față, un demachiat ori un factor de protecție ce se aplică zilnic. În cazul lor merită! Dar ojele în sticle mici au șanse mari să fie folosite înainte de a se usca. Iar pentru curele de vitamine, e mai eficient să iau fix pentru câte zile o urmez. Nu cumpăr 3 cutii doar pentru că erau la ofertă, dar nu știu ce fac cu două dintre ele… De fapt știu! Cel mai probabil expiră după ce luni de zile au ocupat spațiul dintr-un dulap…
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Iar dacă vrei să vezi clipuri despre organizare, abonează-te la canalul de Youtube. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.