Home COPII 6 recomandări pentru utilizarea în siguranță a electronicelor și electrocasnicelor, de sărbători

6 recomandări pentru utilizarea în siguranță a electronicelor și electrocasnicelor, de sărbători

by IdeiOrganizare

Suntem tot mai mult online, înconjurați de dispozitive inteligente și de electrocasnice care ne fac sarcinile zilnice un pic mai ușoare, ne jucăm pe console, facem binging la filme, lucrăm de pe tablete, laptopuri și calculatoare. Uneori simultan!

În acest an, în care consumul de energie s-a modificat semnificativ, trebuie să acordăm mai multă atenție utilizării responsabile a electronicelor și electrocasnicelor, dar și a întregii instalații electrice din casă. Atunci când aparatele sunt suprasolicitate crește riscul de defecțiuni, accidente și chiar incendii.

Depanero, cea mai mare firmă de service electro-IT din România, vine cu 6 recomandări pentru sărbători în siguranță.

 1. Aparatele electrocasnice precum mașina de spălat vase sau mașina de spălat rufe nu ar trebui să funcționeze nesupravegheate. De asemenea, e important să curățați permanent și cuva mașinii de spălat; în caz contrar, hainele ar putea căpăta un miros neplăcut și s-ar putea chiar deteriora. Nu uitați că electrocasnicele nu trebuie curățate sau reparate când sunt încă în priză.
 2. Pentru că este o perioadă în care ne bazăm mai mult pe tehnologia de acasă, nu uitați că prizele nu ar trebui supraîncărcate – cu cât sunt mai puţine prize într-o casă, cu atât avem tendinţa de a folosi mai multe prelungitoare, lucru care suprasolicită instalaţia electrică şi poate duce la arderea siguranţelor.
 3. Dacă vă gândiți să mai faceți schimbări în casă în această perioadă, țineți cont de amplasarea diferitelor aparate. Electrocasnicele nu trebuie apropiate de surse de apă sau căldură. Poziţionarea corectă a electrocasnicelor le poate mări durata de viaţa şi le asigură o funcţionare mai bună. De asemenea, manevrați orice aparat electrocasnic doar cu mâinile uscate.
 4. În această perioadă, numărul obiectelor sau decorațiunilor ce necesită alimentare cu energie electrică este mai mare. Acordați atenție prizelor și cablurilor deteriorate: până la urmă, sănătatea electronicelor depinde și de calitatea prizelor. Aparatele electrocasnice care nu sunt în uz trebuie scoase din priză – contribuiți astfel la eficientizarea consumului de energie și puteți preveni eventuale accidente.
 5. Momentul împodobirii bradului și decorării casei este așteptat de toată familia. Totuși, înainte de a folosi decorațiunile electrice de Crăciun, verificați să fie în stare bună. Se recomandă evitarea folosirii instalațiilor de pom sau a altor decorațiuni dacă sunt deteriorate, deoarece acestea pot fi cauza unui incendiu sau pot provoca șocuri electrice.
 6. Nu în ultimul rând, când gătiți cina festivă sau mâncarea preferată, nu le lăsați nesupravegheate, mai ales dacă utilizați ulei sau grăsime fierbinte, pentru că pot lua foc. În cazul în care ia foc uleiul, nu utilizați niciodată apă. Stingeți focul aragazului sau plita și acoperiți oala cu un capac. În plus, atât cuptorul de aragaz, cât și cuptorul cu microunde trebuie curățate frecvent – un strat gros de grăsime reprezintă un risc de incendiu, poate determina pierderea de energie și scăderea eficienței acestuia, dar și cauza deterioarea anumitor componente ale cuptorului.
Sursă foto: pexels.com

Sfaturi generale pentru utilizarea aparatelor în condiții optime:

 • Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare a echipamentelor înainte de folosire
 • Instalați dispozitivele electrocasnice conform instrucțiunilor de montaj
 • Nu folosiți instalații electrice sau sanitare improvizate
 • Evitați intervențiile neautorizate, realizate de personal necalificat
 • Apelați la specialiști pentru operațiuni periodice de întreținere

Pentru a prelungi viața aparatelor și a evita accidente nedorite, specialiștii Depanero recomandă să respectăm de fiecare dată indicațiile producătorului, iar când apar defecțiuni să cerem ajutorul unui service autorizat.

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

Articole recomandate