Depozitarea inadecvată a alimentelor poate duce la alterarea mai rapidă a acestora. Nu trebuie să fim specialiști în organizare sau bucătari profesioniști să știm asta. Pentru oricare dintre noi, mai avansați sau mai la început în bucătărie, fluxul din frigider și din congelator este util. Când vezi dintr-o privire ce provizii ai, îți este mai ușor să gătești și să consumi la timp ce ai cumpărat. Acest comportament are un rezultat garantat: reducerea risipei alimentare!
Când hrana nu ajunge la coșul de gunoi este înainte de orice grijă față de mediu și față de portofelul nostru. Deci organizare pe plan personal. Deciziile pe care le luăm și care au legătură cu timpul, cu banii și cu resurselor se înscriu aici. Din punct de vedere statistic, bucătăria este locul din casă cel mai greu de organizat și de păstrat organizat (*sursa: sondaj online realizat în grupul de pe Facebook, Diana Mihaila – Idei Organizare). Explicația este simplă: sunt foarte multe lucruri de gestionat. În frigider și în congelator treaba nu este simplă dacă nu păstrăm evidența proviziilor și controlul cantităților.
Important:
Depozitează și păstrează mâncarea ținând cont de temperatură, lumină și umiditate. Iar pe ușa frigiderului, lipește un planner sau măcar un post-it pe care să treci ce s-a terminat și trebuie cumpărat iar.
Sfaturi de organizare:
Organizarea eficientă a frigiderului poate ajuta la menținerea prospețimii alimentelor, dar și la identificarea mai rapidă a acestora pentru a fi consumate și folosite în rețete. Iată câteva elemente de avut în vedere pentru o mai bună organizare, dar și pentru reducerea risipei alimentare.
Depozitarea în funcție de zonele de temperatură. De obicei, rafturile de jos și sertarele au temperaturi mai scăzute, centrul este cel mai stabil termodinamic, iar rafturile superioare au 1-2 grade în plus. Ne dăm singuri seama de fluxul de temperatură din frigider în funcție de unde este amplasat coolerul. Un aspect important pentru conservarea alimentelor în cele mai bune condiții.
Compartimentarea. Fiecare sertar sau compartiment din interiorul frigiderului și de pe uși are un rol. Pentru o utilizare facilă, ele sunt inscripționate de producător. Să încercăm să le folosim ca atare. Face artificii de depozitare doar atunci când alimentul are nevoie de o altă temperatură decât cea marcată sau recomandată pentru aceste compartimente.
Pont: Pe uși păstrăm nu doar sticle și borcane, ci și resturi alimentare pe care trebuie să le consumăm până la finalul zilei ori să integrăm în rețeta de a doua zi. Lăsăm rafturile și sertarele pentru proviziile mari și cu termen mai extins. Este o chestiune de flux și de atribuire de locuri pentru produse rapid perisabile.
Etichetare și datare. Mai ales în congelator, ne asigurăm că fiecare pachet are o etichetă cu data ambalării și cu conținutul (ex. friptură porc, 4 porții, 10 martie). În baza acestor elemente nu doar că gătim mai ușor, dar și consumăm la timp.
Video organizarea proviziilor:
La final de 2023, am ținut un workshop de live cooking și organizare, alături de Frosta România. Atunci am filmat și acest video cu soluții de organizare a proviziilor din frigider și congelator. Participantelor le-am vorbit și despre planul alimentar și despre pașii alcătuirii lui, astfel încât fluxul de gătit să se îmbunătățească pe toate palierele.
#FROSTA #NouErouInCasa #FaraTrucuriFaraSecrete
Planul alimentar, lista de cumpărături și organizarea proviziilor constituie un proces în lanț. Sunt importante și individual, dar sunt mai valoroase împreună. Dacă ai nevoie de idei și îndrumare, sigur mai găsești informații suplimentare chiar aici, pe blog.
Descarcă gratuit un model de plan alimentar.
Pe Instagram, am încărcat și un reel cu tips & trick pentru alcătuirea planului alimentar. Merită o vizualizare!
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor.