Home CASA 5 reguli simple să faci rapid și eficient curățenie într-o cameră

5 reguli simple să faci rapid și eficient curățenie într-o cameră

Ideea de curățenie este istovitoare pentru mulți dintre noi. Am crescut urmăriți de gândul că cel puțin trimestrial trebuie să facem o curățenie generală în casă, cu spălat de geamuri, covoare și mutat mobila din loc. ”Bonus” curățenia de Paște și de Crăciun!

În momentul în care reușești să creezi un sistem de păstrare în ordine a locuinței pe termen lung conceptul de curățenie generală aproape dispare, pentru că nu va mai fi nevoie să întorci totul cu susul în jos și apoi să le pui la loc. Făcând constant va trebui doar să ajustezi periodic.

Ajută să știm cum facem curat de la zero într-o cameră într-o manieră organizată și simplu de urmărit. Iată câteva recomandări:

#1 Adu aproape arsenalul de curățenie. Pune într-o cutie toate soluțiile și obiectele de curățenie de care ai nevoie (lavete, bureți, soluții de geamuri, de mobilă, de parchet, șervețele umede etc.). Adu și aspiratorul, mopul și mătura dacă știi că ai nevoie de ele.

#2 Scoate toate obiectele inutile și pe cele care știi că urmează a fi rearanjate. Cel mai simplu este să le pui în cutii ori în coșuri și apoi să începi să triezi. E mai ușor când le vezi împreună!

#3 Adună textilele din cameră și scoate-le la aerisit sau du-le la spălat. Când spun textile mă refer la așternuturi, cuverturi, pături, perne și huse decorative, draperii, covoare, carpete, fețe de masă, naproane, prosoape… Scoate-le la aer pe balcon sau în curte și scutură-le bine de praf. Covorul aspiră-l și, dacă poți și ai, treci pe deasupra cu un mop cu abur pentru a reduce numărul de bacterii. Sau diluează oțet în apă și perie-l. Ce trebuie să fie curățat, merge la coșul de rufe sau în mașina de spălat. Textilele sunt ultimele care se reintroduc în încăpere după ce aceasta a fost igienizată.

#4 Eliberează pe cât posibil rafturile, polițele, comodele. De obicei, acestea sunt spații de depozitare pe care se ”odihnesc” cărți, ornamente, vaze, rame foto etc. Pe scurt, obiecte pe care se pune praful pentru că le schimbăm relativ rar poziția. Fără ele în cale, zona este mult mai ușor de curățat, iar mai apoi de ordonat.

#5 Dacă poți, golește de conținut corpurile de mobilier. În cazul în care vrei să le cureți și în interior și/sau ai în plan să le schimbi poziția, ar fi mai simplu dacă ar fi goale. La prima vedere pare un proces lung și complicat, la final însă mobila va fi nu doar curată, ci va avea și un conținut bine organizat. Când fac asta încerc să am cât mai mult spațiu în jur pentru a pune în spatele meu, într-un semicerc, toate obiectele scoase din respectiva piesă de mobilier. Apoi le iau la mână și le pun într-o manieră pe care o consider practică.

Sper că ceea ce ai citit ți-a fost util și vei distribui mai departe. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Tot pe Facebook găsești și vestitul grup cu idei de organizare în care te invit.

Articole recomandate