Home BIROU Sfaturi de organizare când te muți cu chirie

Mutarea într-o casă nouă poate fi stresantă, mai ales dacă locuința este una închiriată și trebuie să transformăm în Acasă un spațiu deja mobilat și compartimentat. De cât timp am nevoie pentru a duce cele necesare și cum stabilesc ce și cât îmi trebuie? Un proces complicat pe care îl simplificăm cu ajutorul organizării.  

Și pentru că toamna mulți studenți se mută, subiectul este cu atât mai important de dezvoltat. Îi ajută pe ei, dar și pe părinții care îi asistă în această nouă etapă de viață. Odată dobândite abilitățile, mutările viitoare vor fi mai ușoare, mai rapide și… mai organizate.

Plănuiește în avans

Ai găsit locuința, ea se potrivește nevoilor tale, este într-o zonă convenabilă ca acces, facilități și buget. Dar pentru un trai confortabil trebuie să te gândești ce trebuie să duci în noua casă pe care tocmai ai închiriat-o și în cât timp muți totul acolo. Planificarea timpului și a resurselor necesare fac mai ușoare instalarea și adaptarea. Un timeline și un checklist te ajută să ții evidența. Ai făcut, ai bifat, știi în permanență în ce punct ai ajuns.

Timpul alocat mutării. Este vorba de zile sau de săptămâni? Ce duc mai întâi? Când fac cumpărăturile necesare instalării? Când împachetez? Când despachetez? Când dau petrecerea de inaugurare? (de ce nu!)

Resursele. Am nevoie să închiriez o mașină, mă descurc singur(ă) sau mă ajută prietenii și familia? Cât costă toate aceste drumuri? Ce mai trebuie să cumpăr? Am suficiente pungi și cutii, folie de protecție, bandă adezivă etc.?

Cum mă mut dintr-o casă în alta

Începi cu un inventar al lucrurilor. Din tot ce ai, ce iei cu tine? Ce lași? Ce donezi/dai? Ce reciclezi? Din perspectiva specialistului în organizare îți recomand să treci prin acest proces în casa din care pleci și să duci în noua locuință doar ce îți este necesar acolo și de atunci încolo. Este greu și la propriu și la figurat să muți surplusul.  

Necesarul în evaluezi în funcție de noul spațiu și de etapa de viață în care te găsești: mergi la facultate, începi un job nou, te muți cu persoana iubită… Sunt lucruri pe care le găsești în locuința închiriată, unele îți sunt necesare, altele nu. Unele îți plac, altele nu. La toate acestea se adaugă cele lipsă (ex. veselă, electrocasnicele, textile, piesele de mobilier etc.).

Cum împachetezi

Ideal ar fi să împachetezi pe categorii și să etichetezi cât mai clar conținutul fiecărei pungi, lăzi, cutii. În noua casă identifici rapid unde ai pus un anumit lucru dacă eticheta este cât mai detaliată (ex. Haine toamnă (palton gri, geacă piele, trench ploaie etc.; Veselă (farfurii întinse mici)).

Obiectele grele pune-le în cutii individuale. Nu vrei să le faci și mai dificil de transportat ambalându-le împreună cu altele care sporesc sarcina.

În cazul în care sunt cutii pe care le trimiți cu curierul, nu uita să menționezi ”Conținut fragil”, dacă este cazul. Verifică și timpul de livrare, să te asiguri că vei fi la adresă când vor sosi.

Dacă nu ai folie cu bule, transportă obiectele fragile în cutiile cu perne, pături, pulovere sau fulare. Pe scurt, cu orice poate atenua șocul transportului.

Cum despachetezi

Faci procesul mai ușor și mai rapid dacă înainte de a despacheta duci cutiile în camerele în care lucrurile vor sta și vor fi folosite. Pune tot ce ține de gătit și servit mâncarea în bucătărie, hainele lângă dulap, produse de igienă și îngrijire personală în baie. Este și logic și eficient.

Dacă sunt persoane care te ajută la mutare, scrie pe cutii nu doar conținutul, ci și încăperea în care trebuie duse (ex. prosoape – baia mică), dar și dacă este conținut fragil sau greu. Tot pentru o mai rapidă organizare cameră cu cameră poți folosi și codarea cromatică (ex. etichetă galbenă pentru cutiile ce merg în bucătărie, albastră pentru cele din baie etc.). Dacă poți să imprimi poze cu conținutul e un bonus pentru toată lumea.

Primele lucruri pe care le despachetezi sunt cele de necesitate imediată: produse de menaj și curățenie, produse de îngrijire personală, pături, perne, așternuturi, prosoape, veselă, haine și încălțări potrivite cu vremea de afară, dar mai ales pentru procesul de mutare, gustări, aparatul de cafea etc.

Lucruri importante și valoroase

Este o categorie aparte ce trebuie gestionată cu grijă sporită. În ea intră obiectele de valoare precum bijuteriile, gadgeturile, electronicele și electrocasnicele, documentele personale, de închiriere și utilități etc., dar și obiectele cu valoare sentimentală. Nu vrem să se piardă sau să se rătăcească și nici să se deterioreze. Prin urmare, vor fi mutate personal sau de către persoane de încredere. În noua locuință vor fi lăsate într-un spațiu securizat (ex. o încăpere pe care o putem încuia) până ajungem la faza despachetului.

Foarte important!!!

Înainte de a despacheta și a ne instala facem o evaluare a locuinței închiriate și realizăm un raport pe care îl predăm proprietarului. Trecem acolo nu doar obiectele aflate în casă la momentul mutării, ci și starea lor (dacă au zgârieturi, dacă sunt elemente lipsă etc.). În felul acesta, la finalul contractului veți putea face o nouă evaluare corectă față de voi și proprietar.

Sigur ți-ar mai plăcea să citești și:

Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Articole recomandate