Home BIROU Sfaturi de organizare când lucrăm de acasă

Conceptul de work from home a devenit realitate. Ceea ce în anii trecuți era un deziderat, acum chiar se întâmplă! Și probabil că pe unii ne bucură asta, căci un program de lucru personalizat poate avea beneficii notabile atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Organizarea spațiului de lucru și însușirea unor tehnici de time management se reflectă în nivelul nostru de productivitate. Un to do list bine gândit, cu activități ierarhizate nu doar în funcție de importanță, ci și în funcție de termenul de finalizare, ne ajută să avem o viziune realistă asupra resursele necesare. Știm ce ne trebuie, știm cum se facem, știm de cât timp avem nevoie, știm cum va arăta rezultatul final, voila, asta înseamnă o bună organizare pe plan personal și profesional.

Sarcinile de îndeplinit, pașii de parcurs, resursele și deadline-ul se trec toate în același loc. Poate fi o agendă ori o aplicație pe mobil sau pe calculator. Nu amestecăm sistemele, căci putem pierdem șirul la ce avem de făcut.

Registrele digitale trebuie și ele bine structurate. Denumirile descriptive ne ajută să identificăm ușor și rapid ce am salvat cu mai mult timp în urmă, iar dacă este un document comun, la care o întreagă echipă are acces, atunci cu atât mai mult trebuie să avem grijă la nume. Separăm conținutul temporar de cel permanent și documentele deschise de cele ce presupun doar contribuție personală.


Citește mai multe în acest articol dedicat organizării digitale.


Casa și lucratul de acasă

De când lucrăm de acasă, spațiul a devenit multifuncțional. Schimbarea de paradigmă ne obligă să integrăm mici zonele de office printre spațiile de relaxare, divertisment sau de pregătit hrana. Unii poate că am găsit loc pentru un birou într-un colț de dormitor, alții folosim masa din bucătărie ori poate ne plimbăm cu un suport și cu un laptop căutând liniștea. Nu este simplu!

Programul de lucru, poate ceva mai flexibil acum, nu neapărat mai scurt sau mai puțin solicitant, trebuie armonizat cu programul casei, al familiei. Tradiționalul 9 to 5 e posibil să nu mai existe în afara biroului, așa că se ajunge la o mai bună organizare dacă negociem spațiile locuinței și intervalele orare cu ceilalți membri. Unii suntem mai productivi dimineața, alții în a doua jumătate a zilei. Unii avem conferințe în zile fixe, alții putem alege momentele de desfășurare. Unele zile sunt mai pline, altele doar de supervizare sau feedback. Flexibilitatea este cheia în cazul partenerilor care trăiesc și muncesc în același spațiu. De altfel, o tehnică de productivitate cu rezultate garantate este celebra ”Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese.”. Un pic adaptată sub forma unui lucrat în ture, în etape, în secvențe. (ex. lucrează tu dimineață și eu fac școală online cu copiii, apoi lucrez eu și tu te ocupi de teme; între timp eu gătesc, tu faci pauză la prânz, mâncăm împreună și după ce finalizez task-ul major al zilei, ieșim la aer, pe terasă, pentru o gustare).  

Soluții universale nu există, ci doar felul nostru de a face lucrurile în funcție de mediu și de resursele disponibile!

Poate ți-ar mai plăcea să citești și:

Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.

Articole recomandate